Κόσμος

03 Ιουλίου 2024 17:56

Ερντογάν – Πούτιν: Συνάντηση με τη Συρία στο “τραπέζι”

Στα Αστάνα συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους φιλοφρονήσεις.

Ερντογάν – Πούτιν: Συνάντηση με τη Συρία στο “τραπέζι”
-

«Θα ήθελα να σας φιλοξενήσω στη χώρα μου το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο συνάντησε στην Αστάνα όπου μετέβη για την 24η Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Πηγές τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν – Πούτιν θα είναι το Συριακό, έπειτα από τις επιθέσεις που δέχεται ο τουρκικός στρατός στο Άφριν της βόρειας Συρίας όπου βρίσκεται ελέγχοντας την περιοχή από το 2016. Τις επιθέσεις στο Άφριν είχαν πυροδοτήσει τα επεισόδια εναντίον μεταναστών στην Τουρκία πρώτα στην Καισάρεια και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις της Τουρκίας με αφορμή περιστατικό σεξουαλικής εκμετάλλευσης κοριτσιού από Σύριο αλλοδαπό.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού στο Άφριν και εναντίον των Σύριων μεταναστών στην Τουρκία βρίσκεται η αντίθεση ακραίων ομάδων για συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Σύριο Πρόεδρο Άσαντ.

Ταγίπ Ερντογάν - Βλαντιμίρ Πούτιν

Ερντογάν: Δεν έχω δει τον αγαπημένο μου φίλο αρκετό καιρό…

Μόνη μας επιθυμία είναι να θέσουμε σε λειτουργία τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τούρκος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του στη Τουρκία και εκείνος απάντησε: «Θα έρθω σίγουρα».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, πριν τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε :«Δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε με τον φίλο μου εδώ και πολύ καιρό. Είχαμε επαφές μέσω τηλεφωνικής διπλωματίας, αλλά στο μεταξύ οι φίλοι μας Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διατηρούσαν συνεχώς την επαφές».

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία και η Ρωσία κατασκεύασαν μαζί τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου, ο Ερντογάν ανέφερε:

«Φυσικά, η μόνη μας επιθυμία είναι να το θέσουμε σε λειτουργία και να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις για τον Πυρηνικό Σταθμό της Σινώπης. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε σοβαρά βήματα σε αυτό. Ο Υπουργός Ενέργειας μας συνεχίζει τις συζητήσεις της με τον ομόλογό της για αυτό το θέμα, φυσικά, οι σχέσεις μεταξύ της Botas και της Gazprom συνεχίζονται σε φιλικό κλίμα»

Ταγίπ Ερντογάν - Βλαντιμίρ Πούτιν

Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε τα 100 δις δολάρια

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «εν τω μεταξύ, οι σχέσεις ιδίως μεταξύ της BOTAS και της GAZPROM συνεχίζονται σε εγκάρδιο κλίμα. Αυτός ο όγκος των 55 δις δολαρίων δεν είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Στόχος μας ήταν να φτάσουμε τα 100 δις δολάρια. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε αυτά τα 100 δις δολάρια. Έχουμε τέτοιες δυνατότητες».

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «ήταν πολύ σημαντικό για εμάς ότι ήρθαν στη χώρα μας περίπου 7 εκατομμύρια τουρίστες. Είναι σημαντικό να φιλοξενούμε Ρώσους τουρίστες στην Τουρκία. Η ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα συνεχίζεται με την ίδια αποφασιστικότητα. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Αρκεί οι Ρώσοι τουρίστες να είναι ικανοποιημένοι με την Τουρκία».

Ταγίπ Ερντογάν - Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Ρώσο ομόλογό του είπε: «Πέρα από αυτή τη ζεστή σχέση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, θα ήθελα να σας φιλοξενήσω στη χώρα μου το συντομότερο δυνατό».

Πούτιν: Ανυπομονούμε για το μέλλον

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε από την πλευρά του ότι «παρ' όλες τις δυσκολίες, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αναπτύσσονται και προχωρούν βήμα προς βήμα. Υπήρξε μείωση στον όγκο του εμπορίου μέσα σε λίγους μήνες, αλλά ο ετήσιος όγκος εμπορίου είναι 55 δισεκατομμύρια δολάρια Τα έργα μας υλοποιούνται με προγραμματισμένο τρόπο, ανυπομονούμε για το μέλλον».

Η συνάντηση κράτησε μία ώρα

Στη δήλωση που έγινε μετά τη συνάντηση, ο Ταγίπ Ερντογάν ότι συζητήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών, ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, η αναζήτηση λύσης στη Συρία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αναφέρθηκε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια βάση συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, πρώτα με κατάπαυση του πυρός και μετά με ειρήνη.

Η συνάντηση Ερντογάν και Πούτιν, η οποία ήταν κλειστή για τον Τύπο διήρκεσε 1 ώρα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλμπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ και ο επικεφαλής σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας του Προέδρου Πρέσβης Ακίρ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ειδήσεις σήμερα:

Συνέδριο Economist: Η ψηφιακή αθανασία, η φιλία μετά θάνατον και οι δύο πιθανές όψεις των sexbots

ΝΔ - Αυγενάκης: Επίσημα εκτός της ΚΟ του κόμματος

Φωτιά στην Εύβοια: Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)