Οικονομία

23 Μαΐου 2024 20:18

Ακρίβεια: Τα είδη που είναι οι “πρωταθλητές” στις ανατιμήσεις (εικόνες)

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στην Ελλάδα. Η ακρίβεια "τρώει" τον μισθό των νοικοκυριών έως τις "20" κάθε μήνα.

Ακρίβεια: Τα είδη που είναι οι “πρωταθλητές” στις ανατιμήσεις (εικόνες)
-

Της Ηρώς Ράντου

Οι τιμές πολλών βασικών αγαθών ανατιμήθηκαν πολύ πάνω, από τον ευρωπαικό μέσο όρο, τη στιγμή που οι Έλληνες, έχουν την μικρότερη αγοραστική δύναμη, σχεδόν σε όλη τη γηραιά ήπειρο τα τελευταία 5 χρόνια.

Ελαιόλαδο, κρέατα, τυριά, φρούτα, λαχανικά και άλευρα αναδεικνύονται ως απόλυτοι πρωταθλητές των ανατιμήσεων την περίοδο 2019-2024 αφού όχι μόνο αυξήθηκαν οι τιμές τους σε δυσθεώρητα επίπεδα αλλά και πολύ παραπάνω και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα δηλαδή… ξεκίνησαν να αυξάνονται πολύ πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση που έχει θεωρηθεί… η κύρια ένοχος των ανατιμήσεων μαζί με τον κλιματικό πληθωρισμό.

Το ελαιόλαδο για παράδειγμα, αυξήθηκε σε βάθος 5ετίας κατά 121,6% τη στιγμή που στην Ευρώπη οι αυξήσεις άγγιξαν το 111%. Το αιγοπρόβειο κρέας ακολουθεί με ανατιμήσεις της τάξης του 66,6% έναντι 42,2% στην ΕΕ αλλά και το μοσχάρι με αυξήσεις 33,9% συγκριτικά με το 25,8% της ΕΕ. Πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και οι αυξήσεις και σε τυριά, φρούτα και λαχανικά.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ- 2019-2024 (Πηγή: Eurostat)

Ελλάδα - ΕΕ

  • Eλαιόλαδο +121,6% +111,1%
  • Αιγοπρόβειο κρέας +66,6% +42,2%
  • Μοσχάρι +33,9% +25,8%
  • Τυριά +44,6% +33,8%
  • Φρούτα +30,5% +29,5%
  • Λαχανικά +36,2% +34,4%
  • Άλευρα +35,1% +32,8%

Ανατιμήσεις - Τρόφιμα - Ακρίβεια - Κάρτες

Ανατιμήσεις - Τρόφιμα - Ακρίβεια - Κάρτες

Πρόκειται μάλιστα για απολύτως βασικά τρόφιμα και συνεπώς…ανελαστικές δαπάνες που δεν κόβουν εύκολα τα ελληνικά νοικοκυριά. Συνεχίζουν δηλαδή να τα αγοράζουν με τη διαφορά ότι το πορτοφόλι… αδειάζει γρηγορότερα

Παρόλα αυτά σε κάποια προϊόντα όπως η ζάχαρη ή τα ψάρια οι ανατιμήσεις αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν της ΕΕ και έτσι τουλάχιστον, στο σύνολο των τροφίμων, οι τιμές αυξήθηκαν στην Ελλάδα όσο ακριβώς και στην ΕΕ μέσα στην 5ετία.

ΤΡΟΦΙΜΑ 2019-2024 (Πηγή: Eurostat)
Ελλάδα +33,9%
ΕΕ +33,8%

Ανατιμήσεις - Τρόφιμα - Ακρίβεια - Κάρτες

Δυστυχώς όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο και σήμερα αφού η χώρα μας βρίσκεται σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ακρίβεια των τροφίμων το τελευταίο 7μηνο.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Απρίλιο οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων άγγιξαν το 5,3% τη στιγμή που σε επίπεδο Ευρωζώνης ανήλθαν στο χαμηλό 1,9% με τη χώρα μας να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον πληθωρισμό των τροφίμων.

ΚΑΡΤΑ 3
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΥ (Πηγή: Eurostat)
Ελλάδα +5,3% (2ος υψηλότερος μετά τη Μάλτα)
Ευρωζώνη +1,9%

Ανατιμήσεις - Τρόφιμα - Ακρίβεια - Κάρτες

Αν δε συνυπολογίσουμε και τη μικρή αγοραστική δύναμη των Ελλήνων που… ξεπερνά σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο από της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δεν είναι απορίας άξιο γιατί ο μισθός ή η σύνταξη τελειώνει στα μέσα του μήνα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Αρτέμιδα: Μωρό απεγκλωβίστηκε από φλεγόμενο διαμέρισμα (εικόνες)

Χίος: Ένοικος βγαίνει “όπως - όπως” για να επιστρέψει την μπάλα σε αγώνα τοπικού (βίντεο)

Bloomberg: Μητσοτάκης - Τουσκ ζητούν ευρωπαϊκό “Iron Dome” από την Κομισιόν

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)