Πολιτισμός

12 Απριλίου 2016 16:47

“Έκλεψαν” τη μελωδία του “Stairway to Heaven” οι Led Zeppelin;

Αντιμέτωποι με την κατηγορία πως έκλεψαν τη μελωδία του "Stairway to Heaven" βρίσκονται δυο από τα μέλη των Led Zeppelin.

“Έκλεψαν” τη μελωδία του “Stairway to Heaven” οι Led Zeppelin;
-


«Παραφωνίες» στη μουσική σκηνή έχει προκαλέσει η κατηγορία σε βάρος των  Led Zeppelin, ότι το τραγούδι-ταυτότητα του συγκροτήματος, το “Stairway to Heaven”, ενδέχεται να είναι εν μέρει κλεμμένο.

Τα μέλη του βρετανικού συγκροτήματος Ρόμπερτ Πλαντ και ο Τζίμι Πέιτζ  έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον σώματος ενόρκων σε δικαστήριο του Λος Άντζελες στις 10 Μαΐου, καθώς ο δικαστής Γκάρι Κλάουσνερ  έκανε δεκτή μήνυση σύμφωνα με την οποία το τραγούδι-ταυτότητα του διάσημου ροκ συγκροτήματος του 1971 έχει ομοιότητες με το ορχηστρικό τραγούδι Taurus που είχε κυκλοφορήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Τη μήνυση υπέβαλε εκπρόσωπος του νεκρού σήμερα Ράντι Γουλφ, γνωστού και ως Ράντι Καλιφόρνια, του συνθέτη του Taurus.

Ο δικαστής θεωρεί  ότι ενδέχεται  να υπάρχουν «βάσιμες» ομοιότητες στα δύο πρώτα λεπτά των δύο τραγουδιών και ως εκ τούτου έκρινε ότι είναι πιο δίκαιο η υπόθεση να κριθεί στο ακροατήριο.

Ο Τζίμι Πέιτζ έχει δηλώσει, πάντως, ότι μπορεί να εμπνεύστηκε το “Stairway to Heaven” ακούγοντας τη μελωδία  του Γουλφ κατά τη διάρκεια κοινής περιοδείας τους το 1968 και το 1969.

Ακούστε και συγκρίνετε  τα δύο τραγούδια:


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)