Υγεία

21 Μαΐου 2015 19:01

Ρομποτικά προσθετικά μέλη κινούνται με την ανθρώπινη σκέψη

Ελπίδα σε τετραπληγικούς και επιζώντες από εγκεφαλικά επεισόδια δίνει το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης Johns Hopkins.

-


Ρομποτικό βραχίονα, που διαθέτει 26 αρθρώσεις όπως και ο ανθρώπινος, και οι κινήσεις του ελέγχονται από την σκέψη του ανθρώπου κατασκεύασε ομάδα μηχανικών στο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.

Οι γιατροί ανακατευθύνουν τα νεύρα που έχουν απομείνει στο ακρωτηριασμένο μέλος ασθενούς, ώστε να συνδέονται με τον εγκέφαλο και με την σκέψη του να  δίνει εντολές στο ρομποτικό προσθετικό μέλος.



Ο Mike McLoughlin, επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων - μηχανικών που κατασκευάζουν ρομποτικά προσθετικά μέλη, δήλωσε ότι πολλοί τετραπληγικοί και επιζώντες εγκεφαλικών επεισοδίων θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημά τους. Επεσήμανε, όμως , ότι προς το παρόν η τιμή είναι απαγορευτική για τους ασθενείς. Κάθε βραχίονας κοστίζει 500.000 δολάρια αλλά στόχος είναι η τιμή να μειωθεί στο ένα δέκατο.



Ασθενείς, που έχουν ήδη υποβληθεί σε παρόμοιες επεμβάσεις, δηλώνουν ότι  αισθάνονται τον νέο τους βραχίονα, που διαθέτει εκατό αισθητήρες, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τα φυσικά τους μέλη.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)