Κόσμος

Χθες 17:11

Κυπριακό - Γενί Σαφάκ: Οι ΗΠΑ θα φέρουν Ελλάδα και Τουρκία αντιμέτωπες

Τι αναφέρει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα για τον Οδικό Χάρτη Συνεργασίας ΗΠΑ - Κύπρου και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Γιατί κατηγορεί τις ΗΠΑ για "εκμετάλλευση πολέμων".

Κυπριακό - Γενί Σαφάκ: Οι ΗΠΑ θα φέρουν Ελλάδα και Τουρκία αντιμέτωπες
-

«Οι ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται επίσης να κατασκευάσουν στρατιωτικές οχυρώσεις στη Κυπριακή Δημοκρατία, θα πυροδοτήσουν την κούρσα των εξοπλισμών στο νησί και θα φέρουν ξανά αντιμέτωπες την Τουρκία και την Ελλάδα, που είναι εγγυήτριες χώρες», υποστηρίζει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, σχολιάζοντας τη συμφωνία οδικού χάρτη αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, «οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενες και πάλι τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν 4 βάσεις στην Ελλάδα. Η βάση Σούδα στην Κρήτη, το στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο, η Αλεξανδρούπολη και η βάση του Λιτόχωρου άνοιξαν για χρήση από τις ΗΠΑ. Η εν λόγω κίνηση οδήγησε στην κλιμάκωση των ήδη τεταμένων εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Οι ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται επίσης να κατασκευάσουν στρατιωτικές οχυρώσεις στη “νότια Κύπρο”, θα πυροδοτήσουν την κούρσα των εξοπλισμών στο νησί και θα φέρουν ξανά αντιμέτωπες την Τουρκία και την Ελλάδα, που είναι εγγυήτριες χώρες», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ακόμη ότι «με το πρόσχημα της ενίσχυσης της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν εκατοντάδες τεθωρακισμένα στρατεύματα στην Αλεξανδρούπολη, 50 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία, και έστειλαν 10 μαχητικά αεροσκάφη F-35 και 14 F-15 και 500 στρατιώτες στη βάση της Σούδας. Η Σούδα είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μεσόγειο. Η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, η οποία επένδυσε πρόσφατα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στον εκσυγχρονισμό της βάσης, έχει δηλώσει την επιθυμία της να παραμείνει μόνιμα στη Μεσόγειο».

Όπως γράφει η εφημερίδα, «η παρουσία της Ρωσίας που μειώθηκε στην περιοχή μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έδωσε στις ΗΠΑ την ευκαιρία να κάνουν μια κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 2022, οι ΗΠΑ ήραν το 35ετές εμπάργκο όπλων που είχαν επιβάλει στην 'Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’. Παλαιότερα η 'ελληνοκυπριακή διοίκηση' κάλυπτε τις στρατιωτικές της ανάγκες από τη Ρωσία λόγω του αμερικανικού εμπάργκο».


Ειδήσεις σήμερα:

Λύτρας: Αποφυλακίζεται μέχρι να δικαστεί ο ποινικολόγος

Παράσυρση - Θεσσαλονίκη: Δίωξη για κακούργημα στον οδηγό που “είχε πιεί ένα τσίπουρο”

Τουρκία: Λαχματζούν χωρίς…κιμά, λόγω ακρίβειας!

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)