Κόσμος

11 Σεπτεμβρίου 2024 21:34

Τουρκία: Φήμες παραίτησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

Φήμες παραίτησης του Γιασάρ Γκιουλέρ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ισχυρισμοί για εκδίωξη 40 υπολοχαγών από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

Τουρκία: Φήμες παραίτησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας
-

Για φήμες σχετικά με παραίτηση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ κάνουν λόγο τουρκικά μέσα ενημέρωσης έπειτα από τον θόρυβο και τις αντιπαραθέσεις σχετικά με την ορκωμοσία των υπολοχαγών μετά την τελετή αποφοίτησης της Τουρκικής Στρατιωτικής Ακαδημίας

Ο αρθρογράφος του T24, Tolga Sardan σχολιάζει ότι «η απουσία οποιασδήποτε δήλωσης από αυτούς που έχουν λόγο στην διαδικασία και η σιωπή τους παρά τον τόσο θόρυβο δεν προοιωνίζεται ως κάτι καλό. Επιπλέον, στην Άγκυρα φημολογείται ότι ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει ακυρώσει τα ραντεβού του από εκείνη τη μέρα και δεν πραγματοποιεί καμία συνάντηση με κανέναν, εκτός αν είναι υποχρεωτικό. Μάλιστα κυκλοφορεί επίσης και μια πληροφορία που φέρει τον Γκιουλέρ να ζητάει την απαλλαγή του από το αξίωμά του προς το τέλος της εβδομάδας. Εδώ είναι Άγκυρα. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος!''

Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ομάδας του CHP, Μουράτ Εμίρ, έκανε εκτιμήσεις σχετικά με τις εξελίξεις της ημερήσιας διάταξης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

Ο Εμίρ εξέφρασε τα εξής: ''Θεωρούμε ότι εδώ η σιωπή δύο ανθρώπων έχει ένα ιδιαίτερο νόημα. Που και αυτοί είναι απόφοιτοι του Harbiye, που και αυτοί έδωσαν αυτόν τον όρκο, και έβγαλαν το σπαθί. Ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Χουλουσί Ακάρ και ο σημερινός υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Ενώ ο Πρόεδρος έβγαζε αυτή την ομιλία, είπατε: «Υπάρχουν ιμάμηδες για να μην μείνει κενό το πεδίο του τζιχάντ». Αν πραγματικά προσπαθείτε να μιλήσετε για τζιχάντ, αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό''.

Εφημερίδα Τουρκίγε: Θα εκδιώξουν 40 υπολοχαγούς

«Από ότι έμαθα εγώ θα εκδιώξουν 40 υπολοχαγούς», γράφει ο αρθρογράφος της Τουγκίγε Τζεμ Κουτσιούκ, υποστηρίζοντας ότι «η MIT παρουσίασε έκθεση στον Ερντογάν που αναφέρει ότι ορισμένοι από τους διοικητές της σχολής εργάζονταν σε βάρος της κυβέρνησης».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Turkiye Gazetesi», Cem Kucuk, αναφορικά με την τελετή ορκωμοσίας κατά την οποία οι υπολοχαγοί φώναζαν με σπαθιά «Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ», υποστήριξε τα εξής: «Ο Ερντογάν λαμβάνει μια έκθεση από την MIT. Ο Ερντογάν αυτό το έμαθε το βράδυ της Πέμπτης και το Σάββατο, λέει 'σε ποιον τραβάτε αυτά τα σπαθιά; Λέει ότι είτε 30 άτομα είτε 50 άτομα, είναι απαράδεκτο να τους έχουμε μέσα στο στρατό μας. Εγώ δεν το σχολίασα. Έτσι έχουν τα πράγματα. Μέσα, ορισμένοι από τους διοικητές των σχολών διεξάγουν δραστηριότητες κατά της κυβέρνησης. Έγινε ένας όρκος που είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων. Δηλαδή αυτά είχαν προετοιμαστεί από πριν. Αυτοί είναι 280 ή 300 άτομα. Οι 600 ή 700 άνθρωποι δεν εμπλέκονται σε αυτό».

Η ορκωμοσία με τα σπαθιά προκάλεσε αντιπαραθέσεις

Μετά την τελετή αποφοίτησης της Τουρκικής Στρατιωτικής Ακαδημίας, όπου παρέστη και ο πρόεδρος και πρόεδρος του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι υπολοχαγοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του γηπέδου που πραγματοποιήθηκε η τελετή, έβγαλαν τα σπαθιά τους και απήγγειλαν τον όρκο του Μουσταφά Κεμάλ, τραγουδώντας «Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ». Αφού κυκλοφόρησαν τα πλάνα των υπολοχαγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησε μια αντιπαράθεση.

Αντίδραση του Μπαχτσελί

Ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ορισμένα ονόματα και λογαριασμοί προσκείμενοι στο AKP προέβησαν σε δηλώσεις στοχοποιώντας τους υπολοχαγούς. Ο Μπαχτσελί δήλωσε: «Θα παρακολουθήσουμε στενά το θέμα» και πρόσθεσε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να διευκρινιστεί από κάθε άποψη το δεύτερο περιστατικό με τον όρκο, το οποίο επισκιάζει την 30ή Αυγούστου, απασχολεί τη χώρα μας, δίνει ελπίδα στους εχθρούς και διεγείρει το λόμπι της εκμετάλλευσης».

Ο Μπαχτσελί είπε επίσης: «Ποιος είναι ο σκοπός του όρκου, που βρίσκεται στην ατζέντα της πολιτικής και της κοινωνίας και του οποίου η έκθεση αυτοψίας γράφεται καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης; Ποιος ή ποιοι το αποφάσισαν γι' αυτό; Πώς πρέπει να ερμηνευτεί το νόημα και ο σκοπός της αναγκαιότητας του όρκου που εκφράζεται από ορισμένους από τους απόφοιτους αξιωματικούς που έδωσαν τον όρκο που καθορίζεται από το νόμο;»

Τσελίκ: Η προσβολή των υπολοχαγών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ υπερασπίστηκε τους υπολοχαγούς στην ανακοίνωσή του και είπε: «Αυτοί είναι τα παιδιά του έθνους». «Η προσβολή των υπολοχαγών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», δήλωσε ο Τσελίκ και πρόσθεσε: «Μιλώντας σε ύφος όπως “Η κυβέρνηση προσπαθούσε να κλείσει την Τουρκία με τον τάδε τρόπο, ή σχόλια του τύπου το σπαθί της αντίστασης τραβήχτηκε εναντίον του κόμματος ΑΚP”, ουσιαστικά είναι μια απόπειρα να αναστηθεί αυτή η παλιά κατανόηση της χειραφέτησης».

Ο Τσελίκ δήλωσε: «Όλα διερευνώνται, αξιολογούνται και αν υπάρχει έλλειψη πειθαρχίας, αυτή η έλλειψη πειθαρχίας ερευνάται, αλλά η στάση ορισμένων συνταξιούχων στρατιωτών, πολιτικών και ορισμένων συγγραφέων που προσπαθούν να αναβιώσουν την χειραφέτηση μέσω αυτής της εικόνας λέγοντας λόγια από έξω είναι λάθος».

Οζέλ: Τι να λέγανε; Ότι όλοι είμαστε στρατιώτες του Τρικούπη;

Κάνοντας δήλωση επί του θέματος, ο πρόεδρος του CHP Οζγκιούρ Οζέλ αντέδρασε στις επικρίσεις κατά των υπολοχαγών και είπε τα εξής: «Είπαν “είμαστε όλοι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ”. Κάποιοι φαίνεται να ενοχλήθηκαν από αυτό, τι να λέγανε;»

Ο Οζέλ είπε: «Τι να λέγαν αυτά τα παιδιά; Θα έμοιαζαν σε εσάς και θα έλεγαν “Είμαστε όλοι στρατιώτες του Τρικούπη”; Ασφαλώς και είναι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Νικόλαο Τρικούπη, ο οποίος πολέμησε εναντίον του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Σε ορισμένες εφημερίδες και αρθρογραφίες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του ΑΚΡ, υπήρξε ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και το προσωπικό του ΑΚΡ αισθάνονταν άβολα και ανησυχούσαν για το περιστατικό με την ορκωμοσία με τα σπαθιά.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε έρευνα

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MSB) ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την ορκωμοσία υπολοχαγών με τα σπαθιά κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης της Τουρκικής Στρατιωτικής Ακαδημίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκική Υπουργείο Άμυνας αναφέρεται: «Το περιστατικό εξετάζεται από κάθε πτυχή. Στο πλαίσιο της πειθαρχικής νομοθεσίας, θα ληφθούν μέτρα κατά του προσωπικού με πρόθεση, αμέλεια και υπαιτιότητα».

Ειδήσεις σήμερα:

Debate: Η Τέιλορ Σουίφτ στηρίζει την Κάμαλα Χάρις στις αμερικανικές εκλογές

Θηβών: Σκοτώθηκε οδηγός με μηχανή που είχε κλαπεί λίγες ώρες νωρίτερα

Η μεγάλη εικόνα, το ρίσκο του Μαξίμου και τα στοιχήματα


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)