Βαλκάνια

29 Σεπτεμβρίου 2018 15:54

“Επί ποδός πολέμου” το Κόσοβο: μετέφερε στρατεύματα στα σύνορα με την Σερβία

Άμεση αντίδραση του Βούτσιτς. Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας οι σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ποιο είναι το «μήλον της Έριδος».

“Επί ποδός πολέμου” το Κόσοβο: μετέφερε στρατεύματα στα σύνορα με την Σερβία
-

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς και το Russia Today, που επικαλείται τοπικά Μέσα.

Η απόφαση αυτή αποτελεί αντίδραση για την κατάληψη από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσσόβου της λίμνης Γκάζιβοντε η οποία μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Σέρβων.

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το ΑΠΕ εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης - ROSU της αστυνομίας του Κοσσόβου κατέλαβαν το υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε.

Ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος στο Κόσσοβο αρνήθηκε ότι πρόκειται για κατάληψη του χώρου και έκανε λόγο για "απλή επίσκεψη των δυνάμεων στη λίμνη, ενώ διέψευσε ότι έχουν γίνει συλλήψεις. 

Η λίμνη αυτή αποτελεί «μήλον της έριδος» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Βρίσκεται στα σύνορα Σερβίας-Κοσσόβου και τον έλεγχο της είχε η Σερβία. Για το Κόσσοβο η λίμνη αυτή έχει στρατηγική σημασία διότι από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού ενώ το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό "Obilic" κοντά στην Πρίστινα.

Κόσοβο - στρατιώτες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έθεσε επίσης σε κατάσταση ετοιμότητα τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Μάρκο Τζούριτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Σερβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσσοβο.

Κόσοβο - στρατιώτες

Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεδριάζει με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για να εξεταστούν τρόποι αντίδρασης στις προσπάθειες της Πρίστινας να αποκτήσει τον έλεγχο του βορείου Κοσσόβου.-

Σε χθεσινή συνάντηση που είχαν η Πρωθυπουργός της Σερβίας, Ανα Μπρναβιτς (Ana Brnabic) με τον Βοηθό Γραμματέα του Τομέα Ευρωπαϊκών και Ευρωσιατικών Σχέσεων των ΗΠΑ, στα πλαίσια της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός Γουές Μίτσελ (Wess Mitchell) είπε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, όπως ανακοίνωσε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μίτσελ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε μία στέρεα πολιτική λύση για το Κόσσοβο. Όπως είπε, η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της να «εξετάσει» την πρόταση για λύση στην οποία θα μπορούσαν να φτάσουν η Σερβία και το Κόσοβο, όπως αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας.

Στην ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Σέρβα Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα της είναι δεσμευμένη να βρει μία ειρηνική και συμβιβαστική λύση στα πλαίσια του διαλόγου με το Κόσσοβο, τονίζοντας ότι σε αυτό το πνεύμα είναι απαραίτητη η στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την Παρασκευή ότι, για τα Ηνωμένα Έθνη, "το Κόσσοβο δεν είναι κράτος".

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)