Γενικά

30 Νοεμβρίου 2017 10:36

Με απειλές απαντούν οι ΗΠΑ στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο

Διεθνής αναβρασμός μετά την νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονκγιάνγκ. Τι ειπώθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ. Η θέση της Ρωσίας.

Με απειλές απαντούν οι ΗΠΑ στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο
-

Με «ολοσχερή καταστροφή» απειλεί η Ουάσιγκτον την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, στην περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος, μετά τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Πιονκγιάνγκ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Τραμπ απαντά σε αυτό το ύφος στη Βόρεια Κορέα, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει πως προτιμά την οδό της διπλωματίας.

Η πρεσβεύτρια των Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χέιλι, στο χθεσινό Συμβούλιο Ασφαλείας, που συγκλήθηκε εκτάκτως, είπε ότι, «ποτέ δεν επιδιώξαμε έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, κι ακόμη σήμερα δεν τον θέλουμε. Αν ο πόλεμος πράγματι έρθει, αυτό θα γίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών όπως αυτή της οποίας γίναμε μάρτυρες χθες. Κι εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάσθε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς».

Όπως ανέφερε η ίδια, οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Πεκίνο να κλείσει «τις στρόφιγγες» και να πάψει να προμηθεύει με πετρέλαιο το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, μέτρο πολύ σκληρό για την Κίνα, η οποία συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα και αποτελεί τον μικρότερο εμπορικό της εταίρο. Προηγουμένως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του.

AP - Βόρεια Κορέα - πύραυλος

«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον μείζονες κυρώσεις θα επιβληθούν σήμερα στη Βόρεια Κορέα. Αυτή η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψε από την πλευρά του, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και ταυτόχρονα τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να αποφύγουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων τον Δεκέμβριο, προκειμένου να μην «αναφλεγεί μια ήδη εκρηκτική κατάσταση».

«Είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ζυγίσουμε τις επιπτώσεις κάθε κίνησής μας», συμπλήρωσε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι ο νέος πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο περίπου 4.475 χλμ. και διήνυσε 950 χλμ. σε 53 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πέταξε πολύ πιο ψηλά και έφθασε πολύ πιο μακριά από οποιονδήποτε προηγούμενο.

Φωτογραφίες που μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας εικονίζουν έναν πύραυλο που μοιάζει να μεταφέρεται από όχημα, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε ώστε να αποτρέπεται η καταστροφή του πριν από την εκτόξευση.

AP - Βόρεια Κορέα - πύραυλος

Ωστόσο αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ συμπέραναν μελετώντας δορυφορικά και άλλα δεδομένα ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από σταθερή θέση και όχι από κινητό εκτοξευτήρα, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι δύο από αυτούς σημείωσαν ότι η δοκιμή μοιάζει να είχε σκοπό να δείξει την πρόοδο της Βόρειας Κορέας στην κατασκευή συστημάτων προώθησης με στερεά καύσιμα, ειδικά στο δεύτερο στάδιο.

Η Πιονγκγιάνγκ διατράνωσε ότι «επιτέλους έκανε πραγματικότητα τον μεγάλο ιστορικό της σκοπό να γίνει κράτος-πυρηνική δύναμη» μετά τη δοκιμή.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Χέιλι απαίτησε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να διακόψουν κάθε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, ιδίως τις εμπορικές ανταλλαγές, και να απελάσουν όλους τους εργαζόμενους από τη χώρα αυτή που βρίσκονται στο έδαφός τους. Επιπλέον, η Νίκι Χέιλι πρότεινε να αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου.

Ο πύραυλος Hwasong-15, το όνομα του οποίου παραπέμπει στον πλανήτη Άρη, είναι μια πιο προηγμένη εκδοχή ενός ICBM που δοκιμάστηκε δύο φορές τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο σημειώθηκε τρεις μήνες πριν η Νότια Κορέα φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες—σε εγκαταστάσεις που απέχουν μόλις 80 χιλιόμετρα από τα σιδηρόφρακτα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)