Ευρώπη

26 Οκτωβρίου 2017 14:51

Εκλογές στην Καταλονία αποφάσισε ο Πουτζντεμόν

Ο κύβος ερρίφθη, σύμφωνα με ισπανική εφημερίδα, που αποκαλύπτει την απόφαση του Καταλανού ηγέτη, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Μαδρίτη.

Εκλογές στην Καταλονία αποφάσισε ο Πουτζντεμόν
-

Τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών έχει αποφασίσει ο Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Μαδρίτη.

Ο Πουτζεντεμόν αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, προκειμένου να πείσει την Κυβέρνηση Ραχόι να μην εφαρμόσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας και να θέσει έτσι υπό επιτροπεία την Καταλονία, όπως μεταδίδει η εφημερίδα της Βαρκελώνης “La Vanguardia", η οποία -πριν ακόμη το επίσημο διάγγελμα- αποκάλυψε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών: 20 Δεκεμβρίου.

Ποικίλα ερωτήματα προκάλεσε ωστόσο η ματαίωση της προγραμματισμένης ομιλίας του, η οποία αρχικά ανακοινώθηκε πως θα καθυστερούσε κατά μία ώρα.

Νωρίτερα, σε επιστολή που απηύθυνε προς την ισπανική Γερουσία, ο Καταλανός ηγέτης υποστήριξε πως τα μέτρα που επιθυμεί να λάβει η Μαδρίτη αντιβαίνουν «μετωπικά» σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος, «θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσουν «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή».

«Για να επιλύσουμε αυτό που η ισπανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει έκτακτη κατάσταση, θα δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο σοβαρή (έκτακτη κατάσταση), αρπάζοντας από την Καταλονία την πολιτική αυτονομία της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, αφού διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο Σύνταγμα της Ισπανίας.

LA VANGUARDIA - ΤΙΤΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)