Ευρώπη

21 Οκτωβρίου 2017 18:53

Εκλογικός θρίαμβος του “Τσέχου Τραμπ”

Ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπαμπίς “έσπασε” την πολυετή παράδοση διακυβέρνησης της Τσεχίας από τις δύο παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Εκλογικός θρίαμβος του “Τσέχου Τραμπ”
-

Ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπαμπίς, επικεφαλής του κόμματος ANO (Δράστη Ανικανοποίητων Πολιτών), ήταν ο αδιαμφισβήτητος θριαμβευτής των βουλευτικών εκλογών στην Τσεχία, καθώς η παράταξή του εξασφάλισε την πρωτιά με διαφορά σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων από τη δεύτερη.

Το ΑΝΟ έγινε το πρώτο κόμμα που έσπασε την πολυετή παράδοση διακυβέρνησης της χώρας από δύο παραδοσιακά κόμματα -της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς- υποδηλώνοντας μια αλλαγή στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, όπου η μεγάλη εισροή προσφύγων έχει προκαλέσει αύξηση της δημοτικότητας κομμάτων διαμαρτυρίας.

Εξασφαλίζοντας ποσοστό 29,6%, το κόμμα του αποκαλούμενου “Τσέχου Τραμπ” επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που το χαρακτήριζαν αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων ήταν το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (ODS) με 11,3%, ενώ με μικρή διαφορά ακολούθησαν οι “Πειρατές” (10,7%) και το ακροδεξιό SPD (10,6%).

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου Πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα, “καταποντίστηκαν” αφού συγκέντρωσαν μόλις το 7,2%, σημειώνοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά τους μετά τη ειρηνική διάσπαση της χώρας με τη Σλοβακία το 1993.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)