Τουρκία

29 Σεπτεμβρίου 2017 12:47

Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν για εδαφική ακεραιότητα Ιράκ και Συρίας

Συμφωνία των δύο Προέδρων για πολιτική λύση στον πόλεμο της Συρίας. Τι άλλο ειπώθηκε στη συνάντηση τους στην Άγκυρα.

Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν για εδαφική ακεραιότητα Ιράκ και Συρίας
-

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν και των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χώρων που ακολούθησαν.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνέχιση και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την Ρωσία, αναφέροντας ότι με το Ρώσο ομόλογο του συζήτησαν για τις περιφερειακές και τις διμερείς σχέσεις και τόνισε πως το εμπόριο και ο τουρισμός αποτελούν την ραχοκοκαλιά των διμερών σχέσεων.

Καταγράφηκε σημαντική αύξηση τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου σε αυτούς τους δυο τομείς, σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος και υπογράμμισε ότι θα εξαλειφθούν γρήγορα ορισμένα προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε ενεργειακά έργα όπως το ‘Τουρκικό Ρεύμα’ και ο πυρηνικός σταθμός Άκουγιου.

AP - Ερντογάν - Άγκυρα

«Είμαστε σύμφωνοι με τη Ρωσία για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε ο Ερντογάν. Αφού υπενθύμισε ότι η Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Ιράκ διεξήγαγε το δημοψήφισμα παρόλες τις προειδοποιήσεις που έγιναν, τόνισε ότι πρέπει να αποτραπούν πιο σοβαρά λάθη. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σπρώχνει την περιοχή μας μέσα στην φωτιά για χάρη των προσωπικών και βραχυπρόθεσμων συμφερόντων», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι πρέπει να εμποδιστεί το βόρειο Ιράκ ώστε να μην κάνει πιο σοβαρά λάθη.

AP - Πούτιν - Ερντογάν - Άγκυρα

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν για τις μη εμπόλεμες περιοχές που δημιουργήθηκαν στο Ιντλίμπ της Συρίας και πως συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία για την πολιτική λύση του Συριακού. Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι κατά την προσεχή περίοδο θα αυξηθεί η συνεργασία και θα ενταθούν οι επαφές με τη Μόσχα για τη Συρία.

Πούτιν: να τερματιστεί ο πόλεμος που φέρνει αντιμέτωπα αδέλφια

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία με τον Ερντογάν για διμερή και περιφερειακά θέματα.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι συζήτησαν για τα αποτελέσματα της 6ης Συνόδου Κορυφής της Αστανά για το Συριακό που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στις μη εμπόλεμες ζώνες στη Συρία που καθορίστηκαν καθώς και τους τρόπους για την εξάλειψή τους.

«Πρέπει να υποστηριχθούν οι προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος που φέρνει αντιμέτωπο αδελφό εναντίον αδελφού σε αυτές τις περιοχές και να εξουδετερωθούν οι τρομοκράτες», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Όσον αφορά τη στάση τους για το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην ΠΚΔΒΙ, ο Πούτιν επικαλέστηκε την ανακοίνωση «είμαστε προσηλωμένοι στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ» που έκανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

AP - Πούτιν - Άγκυρα

Πρόσθεσε ότι τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών και πως εντεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος την Τουρκία, ξεπερνώντας τα 2,5 εκατομμύρια. Για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι μέσα σε 7 μήνες αυξήθηκε ο εμπορικός όγκος κατά 30%.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν επίσης για την κατάσταση των υφιστάμενων ενεργειακών έργων και πως συμφώνησαν για την έγκαιρη αποπεράτωσή τους.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)