ΗΠΑ - Καναδάς

01 Ιουνίου 2017 22:39

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Συμμαχία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
-

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Υποστήριξε πως η συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου θα ήταν υπερβολικά δαπανηρή για τις ΗΠΑ και για τον λόγο αυτό θα επιδιώξει να πετύχει μια “καλύτερη” συμφωνία.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στο αποτέλεσμα της προσπάθειας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα. Φέρνει τις ΗΠΑ στην ίδια θέση με τη Συρία και τη Νικαράγουα, τις μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στην συμφωνία. Η αποχώρηση της Ουάσινγκτον, όμως, δημιουργεί το φόβο για αποχώρηση κι άλλων χωρών.

Όπως, όμως, έχει σημειώσει ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η αποχώρηση από μια τέτοια διεθνή συνθήκη θα είναι μια μακρά νομική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Η Συμφωνία του Παρισιού προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Προβλέπει επίσης τη διάθεση 100 δισ. δολαρίων του έτους προκειμένου να μπορέσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι ήδη 0,6 βαθμούς ψηλότερα σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

AP - κλιματική αλλαγή - καιρός - συννεφιά

Ευρώπη και Κίνα συμμαχούν για το κλίμα

Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, στην πρώτη κοινή ανακοίνωσή τους στα χρονικά της διεθνούς διπλωματίας, δηλώνουν ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι «πιο επιτακτικό από ποτέ», και δεσμεύονται να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία αποχωρούν οι ΗΠΑ.

Οι θέσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για το κλίμα και το διεθνές εμπόριο φαίνεται πως οδηγεί σε συμμαχία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο, με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, να συναντάται με Ευρωπαίους αξιωματούχους στη βελγική πρωτεύουσα.

Σε σχέδιο της κοινής δήλωσης που περιήλθε στην κατοχή ειδησεογραφικών πρακτορείων, οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι «η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση σε λύσεις καθαρής ενέργειας είναι πιο επιτακτικές από ποτέ».

ΕΕ και Κίνα αναμένεται επίσης να δεσμευτούν για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, απαντώντας έτσι στον προστατευτισμό του Τραμπ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)