Ευρώπη

14 Μαΐου 2017 21:37

Η Μέρκελ άλωσε το “προπύργιο” του Σουλτς

Ηχηρή εκλογική νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.

Η Μέρκελ άλωσε το “προπύργιο” του Σουλτς
-


Οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ εδραίωσαν τη θέση του φαβορί για την καγκελάριο της Γερμανίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Επικράτησαν σε μια αναμέτρηση-κλειδί στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας και μέχρι πρότινος προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών.

Η ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) θεωρείται ακόμα πιο σημαντική, καθώς ο αντίπαλος της Μέρκελ στην κούρσα για την καγκελαρία, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατάγεται από την Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. 

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) συγκέντρωσε περίπου το 34,5% των ψήφων, εξασφαλίζοντας προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το SPD που καταγράφει τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία του στο κρατίδιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μετέδωσαν τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF. Οι φιλελεύθεροι του FDP συγκέντρωσαν ποσοστό ρεκόρ στο κρατίδιο, 12%. Ακολουθεί το AfD (7,5%) που εισέρχεται στο 13ο κατά σειρά τοπικό κοινοβούλιο εκ των 16 που απαριθμεί η Γερμανία. Οι Πράσινοι εξασφαλίζουν περίπου 6%.

O ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του στις εκλογές. «Είναι μια δύσκολη ημέρα για το SPD, μια δύσκολη ημέρα για εμένα προσωπικά: κατάγομαι από αυτό το κρατίδιο, όπου υποστήκαμε ήττα» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε επιπλέον την υποστήριξή του στην Ανελόρε Κραφτ, την πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, που ανακοίνωσε σήμερα  ότι εγκαταλείπει την πολιτική, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

AP - Μέρκελ - Σουλτς

«Νικάμε μαζί, χάνουμε μαζί… Θα συνεχίσουμε τη μάχη για την 24η Σεπτεμβρίου» υπογράμμισε ο Σουλτς, αναφερόμενος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. «Είμαστε ένα κόμμα που έχει σφυρηλατηθεί μέσα από τις μάχες, ο δρόμος είναι μακρύς έως τις βουλευτικές εκλογές» σημείωσε επίσης ο ηγέτης του SPD, ενώ υπενθύμισε ότι πριν από πέντε μήνες τα ποσοστά του «φίλου του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκονταν στο χαμηλότερο επίπεδο και τώρα εκείνος είναι πρόεδρος» της Γαλλίας.

«Για την Άνγκελα Μέρκελ, αυτή η νίκη (του CDU) σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ποσοστών της (στις δημοσκοπήσεις) δείχνει ότι κατευθύνεται προς τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου έχοντας ούριο άνεμο», επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel στον ιστότοπό του. 

«Είναι μια μαύρη ημέρα (…) ο πυγμάχος SPD χτυπήθηκε από κροσέ στο ήπαρ, όμως παραμείνει ακόμα όρθιος» αντέδρασε ο Ραλφ Στέγκνερ, ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών αναφερόμενος στη μάχη των βουλευτικών εκλογών που προβλέπεται πολύ δύσκολη για το κόμμα του. Πρόκειται για την τρίτη συναπτή ήττα του SPD το 2017 μετά το Σάαρ και το Σλέσβιχ Χολστάιν.

«Ξεκινάμε τη μάχη των βουλευτικών έχοντας αυτοπεποίθηση, με δυναμική. Για αυτό ακριβώς (οι εκλογές) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία είναι μια τεράστια επιτυχία» επισήμανε, στον αντίποδα, ο Μίκαελ Γκρος Μπρέμερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του CDU. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)