Ρωσία

27 Μαρτίου 2017 11:45

“Πλημμύρα” διαδηλωτών ζητούν παραίτηση Πούτιν (βίντεο)

Χάος διαδηλώσεων στην Ρωσία κατά της διαφθοράς. «Φούντωσαν» μετά τη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

“Πλημμύρα” διαδηλωτών ζητούν παραίτηση Πούτιν (βίντεο)
-

Χάος επικρατεί στην Ρωσία μετά τη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, που ενίσχυσε τις διαδηλώσεις σε  Μόσχα και της Αγία Πετρούπολη, όπου δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που αντιδρούν στη διαφθορά και ζητούν την παραίτηση του Πούτιν.

Η Αστυνομία της Μόσχας έχει κάνει εκατοντάδες συλλήψεις, κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων διαδηλώσεων που έχουν γίνει στην Ρωσία τα τελευταία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Μόσχα να απελευθερώσει, χωρίς καθυστέρηση, τους εκατοντάδες διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί, σε ολόκληρη την ρωσική επικράτεια, κάνοντας λόγο για παρεμπόδιση άσκησης των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών, μεταξύ των οποίων «του συνέρχεσθαι και του συναθροίζεσθαι ειρηνικά, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο ρωσικό Σύνταγμα»,  όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Βρυξελλών, στην οποία αναφέρεται:

«Καλούμε τις ρωσικές αρχές να σεβασθούν πλήρως τις διεθνείς τους δεσμεύσεις, να σεβασθούν τα δικαιώματα αυτά και να απελευθερώσουν χωρίς καθυστέρηση τους ειρηνικούς διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί».

AP - Ρωσία - διαδηλώσεις - Αγία Πετρούπολη

Οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα ένα χρόνο προτού ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικήσει την προεδρία της χώρας για τέταρτη φορά.

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ισχυρό τον Πούτιν, ενώ η αντιπολίτευση που αντιμάχεται στη διαφθορά, μέσω ακτιβισμού και της οποίας ο ηγέτης συνελήφθη, έχει λίγες πιθανότητες να «εκθρονίσει» τον «Τσάρο».

AP - Ρωσία - διαδηλώσεις - Αγία Πετρούπολη

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ωστόσο, και οι υποστηρικτές του ελπίζουν ότι θα ανοίξει υπέρ τους η διαφορά στις προτιμήσεις του κόσμου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή το Κρεμλίνο ανέφερε ότι τα σχέδια για τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις στη Μόσχα, τις οποίες απέρριψαν οι δημοτικές Αρχές, είναι παράνομες και προβοκατόρικες.

AP - Ρωσία - διαδηλώσεις - Αγία Πετρούπολη

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στη Μόσχα διαδήλωσαν περίπου 7.000 με 8.000 άνθρωποι, την ώρα που οι συλλήψεις στη ρωσική πρωτεύουσα φέρονται να αγγίζουν τις 600.

Την ίδια ώρα, στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης βρίσκονταν πάνω από 10.000 άνθρωποι, που διαδήλωναν για τους ίδιους λόγους. Πολλοί εξ αυτών κρατούσαν πλακάτα στα οποία εμφανίζονται οι αστυνομικοί με στολές κρατούμενων.

Η Αστυνομία επιχείρησε να διακόψει τις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αφού ο Ναβάλνι υποστήριξε ότι Μεντβέντεφ και Πούτιν έχουν κάνει περιουσίες, τέτοιες που ξεπερνούν τους ογκώδεις μισθούς τους, χάρη στη διαφθορά. Λίγο αργότερα συνελήφθη.

AP - Ρωσία - διαδηλώσεις - Αγία Πετρούπολη

Ο εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ, απαντώντας, κατηγόρησε τον Ναβάλνι για «προπαγανδιστικές επιθέσεις» σε βάρος του, τις οποίες χαρακτήρισε «ανάξιες σχολιασμού».

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)