Γενικά

07 Οκτωβρίου 2016 12:00

Στον Πρόεδρο της Κολομβίας το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Για την ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες της FARC. Διαψεύστηκαν οι προβλέψεις που ήθελαν ως φαβορί τους Έλληνες νησιώτες για τις διασώσεις προσφύγων.

Στον Πρόεδρο της Κολομβίας το φετινό Νόμπελ Ειρήνης
-

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2016 για την ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες της FARC, με την οποία επιχειρείται να μπει ένα τέλος στην εμφύλια σύρραξη που διαρκεί 52 ολόκληρα χρόνια.

Προς γενική έκπληξη, όμως, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην Κολομβία απέρριψε τη συμφωνία στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη την περασμένη Κυριακή.

Η συμφωνία, ένα κείμενο έκτασης 297 σελίδων, ήταν το αποτέλεσμα τεσσάρων ετών σκληρών διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας.

Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η συμμετοχή στο οποίο δεν ήταν δεσμευτική, ήθελε ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος για να δοθεί η «μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση» στη συμφωνία που συνυπέγραψε με τον ηγέτη των FARC, Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερο με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο.

AP - Πρόεδρος Κολομβίας - Χουάν Μανουέλ Σάντος - Juan Manuel Santos - Νόμπελ Ειρήνης 2016

Η Κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες επιδίωκαν τον τερματισμό της παλαιότερης ένοπλης σύρραξης στην αμερικανική ήπειρο, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 260.000 άνθρωποι, άλλοι 45.000 παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Η νίκη του «όχι» αναίρεσε την ικανοποίηση που εκφράστηκε σε διεθνές επίπεδο, από τον Λευκό Οίκο ως το Βατικανό.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στο οποίο παραδέχθηκε την ήττα, ο Σάντος επέμεινε πως δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια: «θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη», υπογράμμισε. Διαβεβαίωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των FARC διαβεβαίωσε ότι η παράταξή του συνεχίζει να επιθυμεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών και προέβλεψε ότι τελικά «η ειρήνη θα θριαμβεύσει».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)