Τουρκία

22 Ιουλίου 2016 18:47

Πορεία μνήμης στη γέφυρα του Βοσπόρου (βίντεο)

Ο Ερντογάν κήρυξε την 15η Ιουλίου ως ημέρα μνήμης για τα θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος. Φρουροί της Δημοκρατίας χιλιάδες Τούρκοι που παραμένουν στους δρόμους.

Πορεία μνήμης στη γέφυρα του Βοσπόρου (βίντεο)
-

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα του Βοσπόρου, από όπου το βράδυ της 15ης Ιουλίου ξεκίνησε η απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η πορεία υπό το σύνθημα «Είμαστε εδώ όπου ξεκίνησε» έφτασε στη γέφυρα, σημείο συνάντησης Τούρκων πολιτών από κάθε σημείο της χώρας. Η γέφυρα του Βοσπόρου έκλεισε, ενώ έγινε και προσευχή.

Κάθε βράδυ μέχρι τις πρωινές ώρες Τούρκοι πολίτες, ακολουθώντας την έκκληση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνουν φρουροί της Δημοκρατίας, είναι στους δρόμους κρατώντας σημαίες και διαδηλώνοντας κατά του πραξικοπήματος μέχρι τις πρωινές ώρες.

Παράλληλα, ο Ερντογάν κήρυξε την 15η Ιουλίου ως ημέρα μνήμης για τα θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος. Άλλωστε, σοκάρουν οι νέες εικόνες από το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος. Στρατιώτες με άρματα μάχης και όπλα ανοίγουν πυρ κατά πολιτών στην γέφυρα του Βοσπόρου.

AP - Τουρκία - Κωνσταντινούπολη - Γέφυρα Βοσπόρου - διαδήλωση

Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters παραδεχόμενος ότι είναι πιθανή μια δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος. "Αυτή τη φορά είμαστε άγρυπνοι", είπε. Πρόσθεσε ότι ο στρατός πρέπει να πάρει σοβαρά μαθήματα από την απόπειρα πραξικοπήματος.

PKΚ και πραξικόπημα

Το PKK φέρεται να έδωσε εντολή στα μέλη του να μην πραγματοποιήσουν καμία επίθεση στις 16 Ιουλίου και ανακάλεσε τις οδηγίες αυτές μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι 12 συνταγματάρχες συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να απαγάγουν τον Οτζαλάν. Το σχέδιο των πραξικοπηματιών ήταν να χρησιμοποιήσουν τον Οτζαλάν ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με το PKK, αναφέρει η εφημερίδα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τη ‘Τζουμχουριέτ’ το ΡΚΚ ανακοίνωσε ότι είναι ενάντια σε κάθε είδους πραξικόπημα και ότι έχει επείγοντα χαρακτήρα ο αγώνας για μια δημοκρατική Τουρκία, όπου δεν θα υπάρχει πραξικόπημα και όλα τα ζητήματα θα επιλύονται μέσω της δημοκρατικής πολιτικής οδού.

Για τις φήμες ότι υπάρχει σχέδιο να σκοτώσουν τον Οτζαλάν με στόχο να βγει στους δρόμους το ΡΚΚ και οι υποστηρικτές του προκαλώντας εμφύλιο πόλεμο, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Όσον αφορά στους «8 της Αλεξανδρούπολης» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι δεν έχουν δικαίωμα να ζητούν πολιτικό άσυλο, ενώ ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν, να συμπεριφερθούν δίκαια και να στείλουν τους προδότες πίσω στην Τουρκία.

AP - Τουρκία - Κωνσταντινούπολη - Γέφυρα Βοσπόρου - διαδήλωση

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)