Γενικά

29 Μαρτίου 2016 13:41

Αεροπειρατεία Κύπρος: Επιχείρηση ετοιμάζει η Αστυνομία

Στην Λάρνακα ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων της Αιγύπτου. Απελευθερώθηκαν 4 άτομα. Ο δράστης κρατά άλλους 3 ομήρους. Τι ζητά. Δείτε live τις εξελίξεις.

Αεροπειρατεία Κύπρος: Επιχείρηση ετοιμάζει η Αστυνομία
-

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των αρχών με τον αεροπειρατή που έχει καθηλώσει στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ένα αεροσκάφος της Egyptair.

Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς απελευθερώθηκαν άλλα τέσσερα άτομα, από τα επτά που βρίσκονταν μέχρι πριν από λίγο μέσα στο αεροσκάφος. Νωρίτερα, η EgyptΑir ανέφερε ότι τέσσερις ξένοι υπήκοοι και τα 7 μέλη του πληρώματος  παρέμεναν ότι αεροσκάφος ενώ είχαν αποβιβαστεί 49.

Η αστυνομία αναμένει τις εξελίξεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε θετική έκβαση, προτού βάλει μπροστά την επιχείρηση της. Μάλιστα, όπως αναφέρεται απο την Λάρνακα, έχει υπάρξει ενημέρωση απο την Αστυνομία προς τα ΜΜΕ, ότι ίσως χρειαστεί να διακόψουν τις απευθείας μεταδόσεις τους, ώστε να μην μπορεί να υπάρξει απο τρίτον ενημέρωση του αεροπειρατή για τις κινήσεις των κατασταλτικών δυνάμεων και να εξελιχθεί η επιχείρηση εξουδετέρωσης του δράστη κι απελυθέρωσης των ομήρων. Αλλες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην Λάρνακα μεταβαίνει ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα απο την Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκαλεί μια φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, στην οποία φέρεται να απεικονίζεται ο αεροπειρατής, φέροντας στην μέση του μια ζώνη απο την οποία εξέχουν - όπως φαίνεται στην φωτογραφία - διάφορα καλώδια.

Κύπρος - EgyptAir - twitter - αεροπειρατής - Seif Eldin Mustafa - αεροπλάνο

Την ίδια ώρα, την ανησυχία επιτείνουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, ότι ενδέχεται να υπάρχει και δεύτερος αεροπειρατής.

Όλα αυτά, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι πιθανότατα ο αεροπειρατής τελικώς είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και δεν "μπλοφάρει" όπως ήθελαν οι πρώτες, πάντοτε ανεπίσημες, εκτιμήσεις.

Πάντως, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου υποστηρίζει ότι ο δράστης δεν φαίνεται να συνδέεται με την τρομοκρατία, αλλά να είναι απλά ένας ασταθής ψυχολογικά άνθρωπος, με αιγυπτιακή καταγωγή. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ο δράστης ονομάζεται Σεϊφ Ελ Ντι Μουστάφα, είναι 59 χρόνων και στρατιωτικός. 

Γενικότερα, επικρατεί μια σύγχυση γύρω από την ταυτότητα του δράστη. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας μετέδωσε νωρίτερα πως ο δράστης ονομάζεται Ιμπαρήμ Σαμάχα και είναι καθηγητής κτηνιατρικής στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο ο ίδιος ο καθηγητής μιλώντας στο BBC είπε πως είναι απλώς ένας από τους επιβάτες.

Κύπρος - EgyptAir - αεροπειρατεία - αεροπλάνο - δημοσίευμα - Φιλελεύθερος

Το χρονικό της αεροπειρατείας

Θρίλερ με αεροσκάφος της EgyptAir που βρίσκεται υπο τον έλεγχο αεροπειρατή είναι σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. 

Πρόκειται για Airbus Α320 της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση MS 181. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας γύρω στις 8 πρωί με προορισμό το Κάιρο.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στα 70 μίλια από την Κύπρο και ο πιλότος ζήτησε άδεια για προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 08.46.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, ένας επιβάτης απείλησε τον πιλότο Ομάρ Αλ Τζαμάλ οτι θα ανατινάξει τη ζώνη με εκρηκτικά που φορά. Οι Αιγυπτιακές αρχές ωστόσο δεν επιβεβαιώνουν οτι ο άνδρας φέρει εκρηκτικά.

EgyptAir - twitter - tweet - αεροπειρατεία

Το κυπριακό ραδιόφωνο μετέδωσε οτι ο αεροπειρατής ζήτησε άσυλο στην Κύπρο ενώ σύμφωνα με το Reuters ζητά και την απελευθέρωση γυναικών κρατουμένων στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητά επίσης να παραδοθεί τετρασέλιδη επιστολή του σην πρώην γυναίκα του που ζει στην Κύπρο. Η πρώην σύζυγός του πήγε στο αεροδρόμιο για να τον πείσει να παραδοθεί. 

Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 81 επιβάτες αλλά σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου της Λάρνακας στο αεροσκάφος βρίσκονται 55 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα. 

Οκτώ Βρετανοί και δέκα Αμερικανοί περιλαμβάνονται στους επιβάτες, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας.

Κύπρος - Λάρνακα - αεροδρόμιο - αεροσκάφος - EgyptAir - αεροπειρατεία

Ο αεροπειρατής επέτρεψε αρχικά σε όλες τις γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο και στη συνέχεια και στους υπόλοιπους, σύμφωνα με το ΡΙΚ. 

 

Κύπρος - Λάρνακα - αεροδρόμιο - αεροσκάφος - EgyptAir - twitter - εταιρία - ενημέρωση

Ανάμεσα στους επιβάτες που απελευθερώθηκαν βρίσκονταν και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.

Κύπρος - Λάρνακα - αεροδρόμιο - αεροσκάφος - EgyptAir - αεροπειρατεία - επιβάτες - ασθενοφόρο

Κύπρος - Λάρνακα - αεροδρόμιο - αεροσκάφος - EgyptAir - αεροπειρατεία - επιβάτες - ασθενοφόρο

Κύπρος - Λάρνακα - αεροδρόμιο - αεροσκάφος - EgyptAir - αεροπειρατεία - επιβάτες - ασθενοφόρο

Κύπρος - Λάρνακα - αεροδρόμιο - αεροσκάφος - EgyptAir - αεροπειρατεία - επιβάτες

Κύπρος - EgyptAir  - αεροσκάφος - πορεία - χάρτης - αεροπειρατεία

Η αστυνομία της Κύπρου έχει τεθεί σε ύψιστο συναγερμό. Στο αεροδρόμιο βρίσκονται οι υπουργοί Άμυνας, Μεταφορών και Εξωτερικών και έχουν μεταβεί ασθενοφόρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ το αεροδρόμιο Λάρνακας έχει κλείσει και όλα τα αεροσκάφη που θα προσγειώνονταν στην πόλη, κατευθύνονται στο αεροδρόμιο Πάφου.

Κύπρος - Λάρνακα - αεροδρόμιο - αεροσκάφος - EgyptAir - αεροπειρατεία

 «Κάναμε το άπαν για να είναι όλοι ασφαλείς» δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε ερώτηση για τον λόγο της αεροπειρατείας είπε ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία.

Κύπρος - Λάρνακα - αεροδρόμιο - αεροσκάφος - EgyptAir - αεροπειρατεία

Κύπρος - Λάρνακα - αεροδρόμιο - αεροσκάφος - EgyptAir - αεροπειρατεία

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)