ΗΠΑ - Καναδάς

19 Μαρτίου 2016 08:29

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σημαντικό βήμα η υπογραφή συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Έτοιμη να αυξήσει τη βοήθεια της προς τις χώρες που επηρεάζονται από τις προσφυγικές ροές δηλώνει η Ουάσιγκτον.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σημαντικό βήμα η υπογραφή συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν σημαντικό βήμα την συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη και η Ουάσιγκτον δήλωσε έτοιμη να αυξήσει τη βοήθεια της προς τις χώρες που επηρεάζονται από τις προσφυγικές ροές.

"Συγχαίρουμε την υπογραφή της συμφωνίας διαβεβαιώνοντας πως όλοι οι πρόσφυγες αξίζουν να έχουν πρόσβαση στην προστασία ξεκαθαρίζοντας ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί σε πλήρη συμφωνία με το ευρωπαικό και το διεθνές δίκαιο".

Το deal Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό περιλαμβάνει συμβιβαστική πρόταση τεσσάρων σημείων.

-οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία των Σύρων που φτάνουν στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την Κυριακή 20 Μαρτίου, αναφέρεται στο σχέδιο, ενώ Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι οι πρώτες επαναπροωθήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 4 Απριλίου, μέχρι να διευθετηθούν όλες οι απαραίτητες "λεπτομέρειες".

Το μέτρο θα ισχύει για όσους βρεθούν επί ελληνικού-ευρωπαϊκού εδάφους απο αυτήν την ημερομηνία κι ύστερα κι όχι για όσους ήδη έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, οι οποίοι θα παραμείνουν στη χώρα μας, μέχρι να γίνει η μετεγκαταστασή τους στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-θα επισπευστεί η εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ της βοήθειας απο την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία. Το κονδύλι έχει ήδη εγκριθεί και αφορά ενίσχυση της Τουρκίας για την κάλυψη του κόστους "διαχείρισης" των προσφύγων. 

-θα επιταχυνθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με άμεσο άνοιγμα του "Κεφαλαίου 33", που αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, το εν λόγω κεφάλαιο δεν είναι από εκείνα που έχει μπλοκάρει η Κύπρος, γεγονός για το οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του. Το εν λόγω Κεφάλαιο το έχει μπλοκάρει η Γαλλία, η οποία όμως θα άρει το βέτο που έχει θέσει.

-θα διασφαλιστεί ότι η όλη διαδικασία των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία θα γίνεται με με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)