Ευρώπη

01 Φεβρουαρίου 2016 13:16

Τελικά δεν θα φιλοξενήσει πρόσφυγες σπίτι του ο Φινλανδός πρωθυπουργός

Παίρνει πίσω την υπόσχεσή του ο Γιούχα Σίπιλα και επικαλείται "λόγους ασφαλείας". Θα στηρίξει μια οικογένεια προσφύγων με άλλο τρόπο, είπε.

Τελικά δεν θα φιλοξενήσει πρόσφυγες σπίτι του ο Φινλανδός πρωθυπουργός
-

Δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει την υπόσχεση του και να φιλοξενήσει πρόσφυγες σπίτι του ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα, επικαλούμενος «λόγους ασφαλείας.

Η δημόσια δήλωσή του Σίπιλα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι προτίθεται να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι του, σχολιάστηκε και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. 

Ο Γιούχα Σιπίλα είχε διαβεβαιώσει τότε ότι θα ανοίξει το δεύτερο σπίτι του στα βόρεια της Φινλανδίας, το οποίο χρησιμοποιεί σπανίως, ώστε να φιλοξενήσει πρόσφυγες.

Ωστόσο την Κυριακή, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο YLE ότι θα πρέπει το εν λόγω πλάνο «να μπει στον πάγο». 

«Ζήτησα από ειδικούς σε θέματα ασφαλείας να εκτιμήσουν αν θα ήταν ασφαλές για μια οικογένεια με παιδιά να μετακομίσει στο σπίτι. Λόγω της μεγάλης δημοσιότητας (που έλαβε το θέμα) η κατάσταση είναι τέτοια που δεν θα ήταν λογικό αυτή τη στιγμή» υποστήριξε ο Σιπίλα. Πρόσθεσε πάντως ότι θα υποστηρίξει μια οικογένεια προσφύγων με άλλον τρόπο μέχρι να αλλάξει η κατάσταση.

Ορισμένοι πολιτικοί, αλλά και απλοί πολίτες, είχαν κατηγορήσει τον Σιπίλα, λέγοντας ότι με την προσφορά του ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να μεταβούν στην Φινλανδία.

Στην σκανδιναβική χώρα παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στις αφίξεις αιτούντων ασύλου που έφθασαν πέρυσι περίπου τις 32.000, ενώ το 2014 ήταν μόλις στις 3.600. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)