Ευρώπη

25 Ιανουαρίου 2016 07:06

Και η Γερμανία κατάσχει τιμαλφή και χρήματα προσφύγων

Το δρόμο που χάραξαν η Δανία και η Ελβετία ακολουθεί η Γερμανία.

Και η Γερμανία κατάσχει τιμαλφή και χρήματα προσφύγων
-

Τον δρόμο που χάραξαν η Δανία και η Ελβετία ακολουθεί η Γερμανία.

Οι αρχές της Βαυαρίας, όπου εισέρχεται μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Αυστρία, έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζουν το μέτρο της κατάσχεσης χρημάτων και πολύτιμων αντικειμένων που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες, μια πρακτική που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.

Ο,τιδήποτε έχει αξία μεγαλύτερη από 750 ευρώ μπορεί να κατάσχεται νόμιμα από το κράτος αναφέρει ο Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Γιόακιμ Χέρμαν. Στη γειτονική Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι αιτούντες άσυλο μπορούν μόνο να έχουν στην κατοχή τους χρήματα και τιμαλφή αξίας 350 ευρώ.

Ο επίτροπος ενσωμάτωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Άινταν Όζογκουζ ανέφερε στην εφημερίδα Bild ότι οι αρχές εφαρμόζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία που ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να χρηματοδοτήσουν πρώτα με ίδια μέσα την παραμονή τους πριν λάβουν κρατική βοήθεια.

Ανάλογες πολιτικές έχουν ξεσηκώσει οργή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως έγιναν δεκτές χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση στη Γερμανία, όπου τα πρόσφατα γεγονότα στην Κολωνία μετέβαλαν τη στάση έναντι του 1,1 εκατ. προσφύγων που δέχθηκε η χώρα πέρυσι και έσφιξαν περαιτέρω τον κλοιό γύρω από την πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Άνγκελα Μέρκελ.

Πάντως, η Ούλα Γέλπκε, βουλευτής του αριστερού Die Linke, επέκρινε ως «υπερβολικό» το μέτρο της κατάσχεσης πολύτιμων αντικειμένων και χρημάτων από τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι «όσοι αιτούνται άσυλο ασκούν θεμελιώδες δικαίωμα».

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)