Ευρώπη

22 Δεκεμβρίου 2015 17:00

Προς νέες εκλογές οδεύει η Ισπανία

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης. Κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Μαριάνο Ραχόι. Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων.

Προς νέες εκλογές οδεύει η Ισπανία
-

Δύο 24ωρα μετά εθνικές εκλογές, ξεκίνησαν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία, όμως κανείς δεν φαίνεται να θέλει να συνεργαστεί με τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση έχοντας όμως χάσει πολλές έδρες.  

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε πως θέλει να ξεκινήσει διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα για συνεργασία, ώστε να συγκεντρώσει τις 176 έδρες που απαιτούνται.

Οι Σοσιαλιστές ξεκαθάρισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξουν τον Ραχόι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης των Podemos, που αναδείχθηκαν τρίτη πολιτική δύναμη. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει μία κυβέρνηση υπό τον πρώην πρωθυπουργό. 

Ο ηγέτης των φιλελευθέρων Ciudadanos, που κατέλαβαν την τέταρτη θέση, από την πλευρά του επιμένει πως το κόμμα του θα μείνει στην αντιπολίτευση και δεν θα ενταχθεί στην επόμενη κυβέρνηση. 

Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστές της Καταλονίας κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης υπέρ της ανεξαρτησίας, δήλωσαν σήμερα, προκαλώντας έναν νέο πονοκέφαλο στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Τα κόμματα Junts pel Si και CUP δήλωσαν πως η συμφωνία προβλέπει ένα οικονομικό σχέδιο, καθώς και την ανάληψη της προεδρίας της Καταλονίας από τον νυν περιφερειακό ηγέτη Αρτούρ Μας. Το κόμμα CUP θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία σε συνέδριο την ερχόμενη Κυριακή.

Ο Μαριάνο Ραχόι κάλεσε τα άλλα κόμματα σε συμφωνία για κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο, να μιλά για συνασπισμό, ενώ έθεσε ως προθεσμία την 13η Ιανουαρίου.

Μάλιστα, ο ίδιος έβαλε κάποιες «κόκκινες» γραμμές, ανάμεσά τους και τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, πράγμα που αποκλείει την συμμετοχή των Podemos στον κυβερνητικό συνασπισμό.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)