Γενικά

13 Δεκεμβρίου 2015 11:54

Η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει τη Συμφωνία για το Κλίμα

Την ικανοποίησή τους για την έγκριση της Συμφωνίας εκφράζουν Ομπάμα, Λαγκάρντ, και Μόντι.

Η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει τη Συμφωνία για το Κλίμα
-

Την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι για το κλίμα, χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για «ισχυρή» και «φιλόδοξη» συμφωνία, κρίνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

«Το πρόβλημα δεν λύθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού, αλλά αυτή δημιουργεί το σταθερό πλαίσιο που έχει ανάγκη ο κόσμος για να επιλύσει την κρίση της κλιματικής αλλαγής» είπε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.

«Δημιουργεί τον μηχανισμό και την αρχιτεκτονική για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση με αποτελεσματικό τρόπο» συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας πως ο κόσμος συσπειρώθηκε γύρω από αυτή την «ισχυρή συμφωνία» και κρίνοντας πως «ανήλθαμε στο ύψος των περιστάσεων».

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η στιγμή μπορεί να σηματοδοτήσει μια καμπή για τον κόσμο» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος.

Υπενθυμίζοντας ότι είχε καταστήσει το κλίμα προτεραιότητά του όταν ανέλαβε την εξουσία το 2009, ο Ομπάμα εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια μεταμορφώθηκαν κι έχουν πλέον θέση «ηγέτη» στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Ευχαρίστησε επιπλέον τους ηγέτες των 195 χωρών, «μικρών και μεγάλων, ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων, διότι εργάστηκαν μαζί για την αντιμετώπιση μιας απειλής που μας αφορά όλους». «Μαζί, δείξαμε τι είναι εφικτό όταν ο κόσμος είναι ενωμένος» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία του Παρισιού αποτελεί «την καλύτερη ευκαιρία μας να σώσουμε τον μοναδικό πλανήτη που έχουμε».

COP 21 - πανηγυρισμοί - Παρίσι

Λαγκάρντ: Κρίσιμο βήμα μπροστά 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε λόγο για ένα «κρίσιμο βήμα μπροστά» για να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη τον 21ο αιώνα, τονίζοντας ότι το μήνυμά της είναι πως πρέπει να «τιμολογηθούν σωστά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Η διεθνής κοινότητα και «οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να κάνουν τα λόγια πράξεις, ιδιαίτερα εφαρμόζοντας πολιτικές οι οποίες θα φέρουν ουσιαστική πρόοδο στην εφαρμογή των δεσμεύσεων μείωσης (των εκπομπών αερίων) που έχουν κάνει. Γι' αυτό το μήνυμα-κλειδί που απευθύνω είναι να τιμολογηθούν σωστά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και αυτό να γίνει τώρα» σημείωσε.

«Η χρέωση για τις εκπομπές αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων προσφέρει τα απαραίτητα κίνητρα για επενδύσεις που θα σημάνουν χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Προσφέρει επίσης έσοδα για να προστατευθούν οι φτωχοί, να μειωθεί το χρέος, και να ελαφρυνθεί το άχθος των άλλων φόρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

«Προσμένουμε τον διάλογο για τον καθορισμό της τιμολόγησης των εκπομπών αερίων και θα βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις να θέσουν αυτή τη ζωτικής σημασίας πολιτική σε εφαρμογή» κατέληξε στη δήλωσή της.

COP 21 - πανηγυρισμοί - Παρίσι

Μόντι: Εργαζόμαστε για ένα πιο πράσινο μέλλον

Για νίκη της «κλιματικής δικαιοσύνης» μίλησε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. «Δεν υπάρχουν κερδισμένοι ή χαμένοι από τη συμφωνία του Παρισιού. Η κλιματική δικαιοσύνη κέρδισε και όλοι μας εργαζόμαστε για ένα πιο πράσινο μέλλον» έγραψε στο Twitter.

«Η κλιματική αλλαγή παραμένει μια πρόκληση, όμως η συμφωνία του Παρισιού δείχνει πώς όλες οι χώρες ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση αυτή και εργάσθηκαν για να βρεθεί μια λύση. Οι συνομιλίες στην COP21 και η συμφωνία του Παρισιού καταδεικνύουν τη συλλογική σωφροσύνη των παγκόσμιων ηγετών για να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή» συνέχισε.

Δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με 1,2 δισ. κατοίκους, η Ινδία είχε σημαντικό λόγο στις διαπραγματεύσεις. Στο όνομα της «κλιματικής δικαιοσύνης» υπέρ των φτωχότερων χωρών, η Ινδία ζητούσε κυρίως οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, να αναλάβουν σημαντικότερο μερίδιο του κόστους της προσαρμογής στις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ινδία είναι επίσης ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 6,5% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)