Ασία

24 Αυγούστου 2015 09:05

Νότια Κορέα: Να ζητήσει συγγνώμη ο Κιμ Γιονγκ Ουν

«Ξεκάθαρη συγγνώμη» ζητά από τη Βόρεια Κορέα η Σεούλ, την ώρα που η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει πολεμική.

Νότια Κορέα: Να ζητήσει συγγνώμη ο Κιμ Γιονγκ Ουν
-



Εξαιρετικά τεταμένο εξακολουθεί να είναι το κλίμα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, μετά τις νέες εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην κορεατική χερσόνησο.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χε, δήλωσε σήμερα ότι είναι σημαντικό η Πιονγκγιάνγκ να ζητήσει συγνώμη για τις προκλήσεις της και την τοποθέτηση ναρκών κατά προσωπικού, σε διαφορετική περίπτωση τα μεγάφωνα της Σεούλ που μεταδίδουν μηνύματα προπαγάνδας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, δεν πρόκειται να σιγήσουν.

Η Βόρεια Κορέα πρέπει να ζητήσει "ξεκάθαρη συγνώμη" στη διάρκεια μιας συνεδρίασης μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών και να υποσχεθεί ότι δεν θα επιδοθεί σε "νέες προκλήσεις" και τεταμένες καταστάσεις, ανέφερε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας στη διάρκεια συνεδρίασης με τους συμβούλους της. Σύμφωνα με την ίδια, η Πιονγκγιάνγκ προκάλεσε την παρούσα κρίση με «προκλητικές ενέργειες».

«Διαφορετικά, η κυβέρνηση θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα και θα συνεχίσει την εκπομπή μηνυμάτων από τα μεγάφωνα», πρόσθεσε. 

Τα δύο αντίπαλα κράτη έχουν αρχίσει από το Σάββατο μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Οι συζητήσεις διεξάγονται στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ, όπου υπογράφηκε η κατάπαυση του πυρός για τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

Η παρούσα κρίση ξέσπασε στις αρχές του μήνα, όταν δύο στρατιώτες της Νότιας Κορέας τραυματίστηκαν από την έκρηξη ναρκών κατά προσωπικού, ένα περιστατικό για το οποίο η Σεούλ κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ως υπεύθυνη. Σε αντίποινα, η Νότια Κορέα άνοιξε εκ νέου τα μεγάφωνα που μεταδίδουν μηνύματα προπαγάνδας κατά μήκος των κοινών συνόρων με το βορρά, έπειτα από 11 χρόνια σιγής τους.

Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση των ναρκών και είχε στείλει τελεσίγραφο προς τη Σεούλ να σταματήσει τον «ψυχολογικό πόλεμο», ειδάλλως είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με στρατιωτικά αντίποινα. Στη συνέχεια, πάντως, πρότεινε τη διεξαγωγή διαλόγου στη Σεούλ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)