Ευρώπη

15 Ιουνίου 2015 20:58

Η Ιταλία απειλεί να κατακλύσει την Ευρώπη με μετανάστες

Απειλεί ότι θα τους χορηγήσει προσωρινές βίζες για να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. εάν δεν αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό.

-

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απειλή της Ρώμης να χορηγήσει προσωρινές βίζες σε χιλιάδες παράτυπους μετανάστες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν οι Βρυξέλλες δε δώσουν μία λύση στο μεταναστευτικό.

Η Κομισιόν έχει προτείνει ένα σύστημα ποσοστώσεων για να μοιραστεί το «βάρος» της φιλοξενίας των προσφύγων, αλλά πολλές χώρες θέλουν το μέτρο να εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση, κάτι που έχει εξοργίσει την ιταλική κυβέρνηση. Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συναντώνται την Τρίτη στο Λουξεμβούργο σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία λύση στην κρίση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διαμήνυσε πως εάν δε βρεθεί μία δίκαιη λύση τότε η κυβέρνησή του θα αρχίσει να χορηγεί προσωρινές βίζες στις «καραβιές» των μεταναστών, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Αυστρία και η Ουγγαρία απειλούν πως θα κλείσουν τα σύνορά τους, ενώ Γαλλία και Ελβετία αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο μεταναστών από την Ιταλία.

«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά», δήλωσε με νόημα Ευρωπαίος αξιωματούχος εν όψει της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)