Ευρώπη

03 Απριλίου 2015 13:31

Το δεύτερο μαύρο κουτί επιβεβαιώνει την εσκεμμένη ενέργεια Λούμπιτς

Επιβεβαιώνεται η εσκεμμένη ενέργεια του συγκυβερνήτη του Airbus A320 της Germanwings από την ανάλυση των στοιχείων του δεύτερου μαύρου κουτιού .

-

Μετά την «πρώτη ανάγνωση» του δεύτερου μαύρου κουτιού που βρέθηκε χθες στο σημείο συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους, φαίνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις που ήθελαν τον Αντρέας Λούμπιτς να ρίχνει εσκεμμένα το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις, είναι σωστές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ευρισκόμενος στο κόκπιτ πιλότος χρησιμοποίησε τον αυτόματο πιλότο για να θέσει σε καθοδική πορεία το αεροσκάφος προς ένα ύψος 100 ποδών. «Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καθόδου, ο πιλότος τροποποίησε τις ρυθμίσεις του αυτόματου πιλότου για να αυξήσει την ταχύτητα καθόδου του αεροσκάφους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής Υπηρεσίας Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) στην οποία παραδόθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί.

Μια δεύτερη ματιά στα δεδομένα που έχει καταγράψει εκτιμάται πως θα δώσουν και νέες πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς. Η BEA δεν δίνει επιπλέον στοιχεία, αλλά διευκρινίζει ότι "οι εργασίες της συνεχίζονται για να διαπιστωθεί ακριβώς η αλληλουχία των γεγονότων της πτήσης".

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μαύρο κουτί περιείχε την καταγραφή των ήχων και των συνομιλιών στο κόκπιτ, ενώ το δεύτερο μαύρο κουτί, ο Καταγραφέας Στοιχείων Πτήσης, περιέχει τις παραμέτρους της πτήσης. Αυτό το κουτί περιέχει "500 παραμέτρους", ανάμεσά τους, την ταχύτητα, το ύψος και την κατάσταση του κινητήρα του αεροσκάφους, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Μπρις Ρομπέν, που είναι επιφορτισμένος με τη γαλλική έρευνα για τη συντριβή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δείγματα DNA από όλα τα θύματα της συντριβής

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί εγκληματολόγοι έχουν πλέον συλλέξει δείγματα DNA από όλα τα θύματα της συντριβής, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν να αφοσιωθούν στη μελέτη τους για τον Λούμπιτς. Η ιατροδικαστική έρευνα μπορεί να βοηθήσει ώστε να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα, όπως εάν ο Αντρέας Λούμπιτς ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή ή όχι.

Πάντως η έρευνα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς έχουν βρεθεί και συλλεχθεί περισσότερα από 600 ανθρώπινα μέλη αλλά κανένα πτώμα. Οι εγκληματολόγοι συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία DNA μέσα από τα συντρίμμια που είναι διάσπαρτα σε όλη την πλαγιά του βουνού, ενώ περισσότεροι από 500 φρουροί ασφαλείας επιτηρούν το σημείο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε σαφές, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι όλοι οι επιβαίνοντες στη μοιραία πτήση θα έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι 144 επιβάτες του αεροσκάφους Α320 προέρχονταν από 18 διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με τη Germanwings. Στην πλειονότητά τους ήταν Γερμανοί και Ισπανοί, ενώ τρεις ήταν από τις ΗΠΑ.

Έψαχνε τρόπους αυτοκτονίας ο Λούμπιτς

Στο μεταξύ η γερμανική δικαιοσύνη επεσήμανε ότι ο Λούμπιτς είχε αναζητήσει στο Διαδίκτυο μεθόδους αυτοκτονίας λίγες ημέρες πριν την αεροπορική τραγωδία.

Στην ταμπλέτα του συγκυβερνήτη του Airbus, η οποία κατασχέθηκε σε ένα από τα σπίτια του, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία για τις έρευνες που είχε κάνει στο Διαδίκτυο ως τις 23 Μαρτίου και οι οποίες δείχνουν ότι αναζήτησε πληροφορίες «για μεθόδους αυτοκτονίας», καθώς και «για τις πόρτες των πιλοτηρίων και για τις προδιαγραφές ασφαλείας τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία του Ντίσελντορφ.

Στη Γερμανία, η δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι ο Αντρέας Λούμπιτς είχε ενημερωθεί για τους τρόπους λειτουργίας της θωρακισμένης πόρτας του κόκπιτ και τα σχετικά με αυτήν μέτρα ασφαλείας τις ημέρες που προηγήθηκαν της συντριβής. "Είχε ενημερωθεί για τρόπους αυτοκτονίας, καθώς και για τις πόρτες του κόκπιτ και τα μέτρα ασφαλείας", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την εισαγγελία του Ντίσελντορφ, που είναι επιφορτισμένη με την έρευνα από τη γερμανική πλευρά.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)