Ευρώπη

30 Ιανουαρίου 2015 20:20

Ουκρανία: Απειλούν με κλιμάκωση της έντασης οι αυτονομιστές

Με κλιμάκωση της έντασης στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ προειδοποιούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές σε περίπτωση που αποτύχουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

-



Στην προειδοποίηση ότι θα διευρύνουν τις επιχειρήσεις τους στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, εφόσον δεν καρποφορήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, προχώρησαν σήμερα οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και συνεχιστούν τα πυρά εναντίον τοποθεσιών στις δύο δημοκρατίες, επιφυλασσόμεθα του δικαιώματός μας να συνεχίσουμε την επίθεση μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των αυτονομιστών που υπέγραψαν το κείμενο αυτό είχαν ανακοινώσει ότι οι συνομιλίες με το Κίεβο που θα διεξάγονταν στο Μινσκ παρουσία εκπροσώπων της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) «ματαιώθηκαν», ενώ απείλησαν ότι θα φύγουν από τη Λευκορωσία.

Από πλευράς του, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, που εκπροσωπεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε την ελπίδα του να υπογραφεί μια νέα εκεχειρία το Σάββατο στο Μινσκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» εμφανίζεται έτοιμη «να αποσύρει τα βαρέα όπλα» στην απόσταση που προβλέπεται από τις πρώτες ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, που υπογράφηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, «εφόσον η Ουκρανία κάνει το ίδιο» και πως αυτό που απομένει είναι «να οριστεί μια ημερομηνία για την εκεχειρία».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)