Ευρώπη

16 Δεκεμβρίου 2014 23:45

Προς πρόωρη εκλογή ΠτΔ και η Ιταλία

Δεν αποκλείει ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής.

-


Την ανάγκη να εξασφαλισθεί στην Ιταλία «θεσμική συνέχεια» υπογράμμισε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς στην ενδεχόμενη παραίτησή του-σύμφωνα με σενάρια που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο-τις πρώτες εβδομάδες του 2015 και την έναρξης  διαδικασίας για την εκλογή νέου προέδρου. 

Ο πρόεδρος της Ιταλίας προειδοποίησε, πάντως, πως «οι φήμες περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για βουλευτικές εκλογές θα δημιουργούσαν αστάθεια». 

Η δημοτικότητα του 89χρονου Ναπολιτάνο είχε αρχίσει να πέφτει ήδη μετά την επανεκλογή του (20ή Απριλίου 2013) και την ορκωμοσία του (22η Απριλίου). Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ixe, η δημοφιλία του Ναπολιτάνο κατρακύλησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 39%. 

«Θετική» η ιταλική προεδρία της ΕΕ

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αποτιμώντας, εξάλλου, την εξάμηνη προεδρία της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου, έκρινε ότι «η κυβέρνηση Ρέντσι, με τη βοήθεια της προπαρασκευαστικής δουλειάς της προηγούμενης κυβέρνησης Λέτα, έδρασε θετικά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να μπορέσουν οι χρηματοοικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των 28 χωρών- μελών της Ένωσης να ακολουθήσουν νέα πορεία, πέρα από τα ασφυκτικά και επιζήμια όρια της λιτότητας». 

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης Ρέντσι με τα συνδικάτα, και ιδίως στο θέμα της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων η οποία αναμένεται να αυξήσει τις απολύσεις των εργαζομένων χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, ο Ναπολιτάνο ζήτησε, μεν, από την κυβέρνηση συνασπισμού «περισσότερο κοινωνικό διάλογο», αλλά απευθυνόμενος στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τόνισε ότι «πρέπει να γίνονται σεβαστές οι δικαιοδοσίες της κυβέρνησης».

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)