ΗΠΑ - Καναδάς

09 Δεκεμβρίου 2014 19:19

ΗΠΑ: Με 150 συλλήψεις «απάντησε» η αστυνομία στους διαδηλωτές

Ολοένα και αυξάνονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ κατά της φονικής βίας των αστυνομικών, που «απαντούν» με μπαράζ συλλήψεων. Στο πλευρό των διαδηλωτών και αστέρες του ΝΒΑ.

-



Νέο κύμα διαδηλώσεων εναντίον της αστυνομικής βίας έχει ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ένας ακόμη 28χρονος άοπλος αφροαμερικανός δέχθηκε πυροβολισμό από έναν αστυνομικό.

Στην Καλιφόρνια, η αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας προχώρησε στη σύλληψη τουλάχιστον 150 διαδηλωτών, που έκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση φονικής βίας από τους αστυνομικούς.

Στο πλευρό των διαδηλωτών τάχθηκαν με τον τρόπο τους και οι αστέρες του μπάσκετ, περιλαμβανομένου του Λεμπρόν Τζέιμς, φορώντας μπλούζες που έγραφαν το σύνθημα «Δε μπορώ να αναπνεύσω». Πρόκειται για την τελευταία φράση του Έρικ Γκάρνερ, του άνδρα που σκοτώθηκε όταν αστυνομικός τον ακινητοποίησε με λαβή στραγγαλισμού.









Οι καθημερινές διαδηλώσεις έχουν ενταθεί σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ από την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόφαση να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον του αστυνομικού για τον θάνατο του Γκάρνερ, ενός άοπλου, πατέρα 6 παιδιών, τον Ιούλιο.

Πολλοί εκατοντάδες άνθρωποι εισέβαλαν στον αυτοκινητόδρομο 80 στην πόλη Μπέρκλεϊ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, χθες το βράδυ προκαλώντας κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα και στα δύο ρεύματα. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Τροχαίας των Εθνικών Οδών στην Καλιφόρνια.

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν με τις κατηγορίες κυρίως της αντίστασης ή της παρεμπόδισης αστυνομικών, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, δεκάδες διαδηλωτές σταμάτησαν ένα τρένο Άμτρακ. Ορισμένοι ξάπλωσαν στις ράγες απ' όπου θα περνούσε και άλλοι κάθονταν σε έναν καναπέ που είχαν τοποθετήσει κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών.

Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και εξω από το Barclays Center στο Μπρούκλιν, όπου μία ομάδα περίπου 300 διαδηλωτών διέκοψε την κυκλοφορία στους δρόμους και φώναζε το σύνθημα «Δε μπορώ να αναπνεύσω» στη μνήμη του Έρικ Γκάρνερ και το σύνθημα «(έχουμε) ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε», αναφερόμενοι στον έφηβο Μάικλ Μπράουν που έχασε τη ζωή του στο Φέργκιουσον του Μιζούρι όταν ένας λευκός αστυνομικός τον πυροβόλησε.

Στο κέντρο του Φοίνιξ περίπου 200 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στα κεντρικά της αστυνομίας για τον θάνατο ενός άλλου άοπλου μαύρου άνδρα από έναν λευκό αστυνομικό, με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι ο θάνατός του προήλθε κατά τη διάρκεια της πάλης μεταξύ τους.

Οι διαδηλωτές ζητούν ακόμη από την αστυνομία να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του αστυνομικού που εμπλέκεται στον θανάσιμο τραυματισμό από πυρά του 34χρονου Ρουμέιν Μπρίσμπον, ενός ανθρώπου που η αστυνομία υποπτευόταν για εμπορία ναρκωτικών. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)