Ευρώπη

08 Δεκεμβρίου 2014 15:30

Δήμαρχος Λονδίνου: Βλακώδες να δανείσουμε το γλυπτό, αλλά…

«…αυτό κάνει τη Βρετανία μεγάλη». Αυτό αναφέρει σε άρθρο του ο Μπόρις Τζόνσον για το γλυπτό του Παρθενώνα που δάνεισαν οι Βρετανοί στο μουσείο Ερμιτάζ.

-

«Τρελή απόφαση, αλλά αυτό δείχνει το μεγαλείο της Βρετανίας» είναι ο τίτλος του άρθρου του δημάρχου Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον που δημοσιεύει η εφημερίδα Telegraph και αναφέρεται στο ακέφαλο άγαλμα του θεού Ιλισσού που δάνεισε το Βρετανικό Μουσείο στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

O εκκεντρικός δήμαρχος στο άρθρο του συνδέει πολιτικά την κίνηση αυτή με δεδομένες τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σημειώνει ότι είναι δύσκολο να πείσει κανείς τους Ρώσους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για όσα έχουν κάνει στην Oυκρανία. «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε, τουλάχιστον εγώ το κάνω, αν όλα αυτά πέρασαν από τα μυαλά των ιθυνόντων του Βρετανικού Μουσείου όταν αποφάσιζαν να δανείσουν ανεκτίμητα τεχνουργήματα στη Ρωσία του Πούτιν».

«Οι αποφάσεις, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως ήταν χαοτικές. Αλίμονο, το δεξί χέρι δεν ξέρει τι ποιεί το αριστερό. Οι πιέσεις προς τον Πούτιν είναι δεδομένες και σε αυτές μετέχει και η Μ. Βρετανία. Οι άνθρωποι μιλούν για νέο Ψυχρό Πόλεμο. Όλοι θέλουμε μια λογική λύση στην Ουκρανία. Γι' αυτό και ασκούνται πιέσεις, αλλά τι είδους πιέσεις κάνει η Μ. Βρετανία με το να στέλνει αριστουργήματα της αρχαίας γλυπτικής;» διερωτάται.

«Υπάρχουν κυρώσεις στις εξαγωγές, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Περίπου 130 Ρώσοι είναι στη μαύρη λίστα, και δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτή τη χώρα. Η Ρωσία αντέδρασε με απαγόρευση στα ευρωπαϊκά τρόφιμα» σημειώνει. 

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου – ίσως και το μεγαλύτερο. Γιατί να στείλει τα Μάρμαρα στο εξωτερικό; Γιατί στη Ρωσία; Γιατί στον Πούτιν; Δεν νομίζω πως αυτή είναι μια κίνηση υπαγορευμένη από την κυβέρνηση ή από τη διπλωματία, κάτι σαν κλάδος ελαίας προς τη Ρωσία. Εκεί νομίζω πως υπάρχει ένα λάθος» αναφέρεικαι συνεχίζει: «Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά η διοίκησή του δεν χρειάζεται να ζητεί την έγκριση της κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι ξεχωριστό που συμβαίνει μόνο στη Βρετανία. Δεν έχουμε τυραννία. Η εξουσία δεν βρίσκεται παντού».

«Μια από τις παγκόσμιες επιτυχίες της χώρας είναι ότι οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν – παρά μόνον για να ενθαρρύνουν. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν άλλο Εθνικό Μουσείο λάμβανε μια τόσο πολιτικά φορτισμένη απόφαση, χωρίς τη γνώση και την αποδοχή της κυβέρνησης; Στη Ελλάδα; Στη Γαλλία; Στη Ρωσία; Μην με κάνετε να γελάσω!»

Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας : «Ακόμα και σε αυτή την άσχημη περίοδο το Βρετανικό Μουσείο στέλνει τα Μάρμαρα στη Ρωσία αποδεικνύοντας πως του ανήκουν και θα παραμείνουν στο Λονδίνο» .

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)