Αφρική

14 Οκτωβρίου 2014 21:59

Ίσως κηρυχθεί το τέλος της επιδημίας του Έμπολα σε Σενεγάλη-Νιγηρία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί το τέλος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Σενεγάλη και τη Νιγηρία αφήνει ο ΠΟΥ.

-



Το τέλος της επιδημίας του Έμπολα στη Σενεγάλη και τη Νιγηρία είναι πιθανό να κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εάν δεν εντοπιστεί κανένα νέο κρούσμα του θανατηφόρου ιού τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αφού επιβεβαιωθεί ότι δεν υπήρξε κανένα νέο κρούσμα στις χώρες αυτές τις τελευταίες 42 ημέρες, το μέγιστο διάστημα επώασης του ιού Έμπολα.

«Εφόσον συνεχιστούν οι εφαρμοζόμενοι έλεγχοι για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων και εάν δεν εντοπιστεί κανένα νέο κρούσμα» ο ΠΟΥ θα κηρύξει το τέλος της επιδημίας στη Σενεγάλη την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου και το ίδιο θα γίνει τρεις ημέρες αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου, και για τη Νιγηρία, αναφέρεται σχετικά.

«Αυτή η μελλοντική ανακοίνωση θα αποτελέσει μια καλοδεχούμενη είδηση για τον κόσμο, απέναντι σε μια επιδημία που παραμένει εκτός ελέγχου σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής», προσθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ έχει χωρίσει σε δύο ομάδες τις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα. Η πρώτη συγκροτείται από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τις χώρες όπου έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα και νεκροί, ενώ η δεύτερη αποτελείται από τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, τις ΗΠΑ και την Ισπανία.

Στη Νιγηρία έχουν καταγραφεί 20 κρούσματα και οκτώ θάνατοι, ενώ στη Σενεγάλη εντοπίστηκε μόνο ένας ασθενής, ο οποίος έχει ήδη αναρρώσει.

Έλεγχοι στα βρετανικά αεροδρόμια και φόβοι στις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται διεθνώς για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού, οι βρετανικές αρχές ξεκινούν ελέγχους για συμπτώματα εκδήλωσης του ιού στους επιβάτες που φτάνουν στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Λονδίνου από χώρες της δυτικής Αφρικής.

Η διαδικασία ελέγχου στο Χίθροου του Λονδίνου θα αφορά τους επιβάτες που έχουν ταξιδέψει στις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγια ώστε να ανακαλυφθεί κάθε πιθανή έκθεσή τους στον ιό και εάν κρίνεται απαραίτητο θα ελέγχεται η θερμοκρασία τους.

Όποιος εντοπιστεί να έχει προσφάτως εκτεθεί στον ιό ή να έχει συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό θα υποβάλλεται σε ιατρική εξέταση και θα μεταφέρεται αν κρίνεται απαραίτητο σε νοσοκομείο, όπως αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το πρόγραμμα ελέγχου θα επεκταθεί στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου, αλλά και στη σιδηροδρομική σύνδεση Γιούροσταρ από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ αναμένει ο έλεγχος των επιβατών να φτάσει στο 89% των ατόμων που φθάνουν από τις πληγείσες περιοχές. Πάντως, ορισμένα στελέχη του βρετανικού συστήματος υγείας έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συνοριακών ελέγχων, καθώς ο ιός, που προκαλεί πυρετό και αιμορραγία, μπορεί να μην εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασής του, η οποία διαρκεί έως και 21 ημέρες.

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, που είναι ο κρατικός οργανισμός που ασχολείται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών, προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ξεκινήσει μια παρόμοια διαδικασία ελέγχων στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και προσεχώς σε άλλα τέσσερα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας.

Μέσα σε αυτό το φόντο, δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικά ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ, αναφέρουν ότι ο ιός Έμπολα «απειλεί» την Αμερική και τον κόσμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και εξέτασαν τρόπους άμεσης δράσης. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι συζήτησαν για το τι πρέπει να γίνει άμεσα απέναντι στην απειλή που θέτει ο Έμπολα και ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει ολοένα και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δέσμευση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε μια συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων, εξέφρασε την απογοήτευσή του διότι «ο κόσμος δεν κάνει αρκετά» για να σταματήσει την επιδημία του Έμπολα. Ο Ομπάμα τόνισε ότι η επιδημία που έχει σκοτώσει πάνω από 4.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική, πρέπει να σταματήσει «στην πηγή της», την Αφρική, ενώ πρόσθεσε ότι το αμερικανικό σύστημα υγείας είναι αποτελεσματικό και πως είναι μάλλον απίθανο να εξαπλωθεί η επιδημία στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», αξιωματούχοι του ομοσπονδιακού συστήματος υγείας διαβεβαιώνουν ότι τα περισσότερα αμερικανικά νοσοκομεία μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τον ιό Έμπολα, ωστόσο υπογραμμίζεται και «πόσο δύσκολο είναι αυτό».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης με θέμα συζήτησης την εξάπλωση του ιού Έμπολα και το συντονισμό της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπισή του.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)