Γενικά

10 Οκτωβρίου 2014 17:18

Ποιος είναι ο Ινδός που μοιράζεται το Νόμπελ Ειρήνης με τη Μαλάλα

Κάιλας Σατιάρτι και Μαλάλα τιμώνται φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης κι ενώ η νεαρή πακιστανή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ο Ινδός ακτιβιστής δεν είναι ευρέως γνωστός.

-

Στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο θα παραλάβει μαζί με την Μαλάλα Γιουσαφσάι το Νόμπελ Ειρήνης με το οποίο τιμώνται από κοινού φέτος. Ο λόγος για τον Κάιλας Σατιάρτι, τον ινδό ακτιβιστή, που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός όσο η νεαρή Πακιστανή στο ευρύ κοινό, το έργο που έχει να επιδείξει ωστόσο, είναι τεράστιο.

Ο 60χρονος Κάιλας Σατιάρτι ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών, όλων μη βίαιων, "στην παράδοση του Γκάντι", γι αυτό και η επιτροπή αποφάσισε να του απονείμει το Νόμπελ.

Ο Ινδός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των παιδιών αφιέρωσε στα παιδιά που ζουν σε συνθήκες δουλείας το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης λέγοντας: "Είναι μια τιμή προς όλα αυτά τα παιδιά που εξακολουθούν να υποφέρουν σε συνθήκες δουλείας, καταναγκαστικής εργασίας και τράφικινγκ".

Ο 60χρονος Σατιάρτι ίδρυσε το 1980 την οργάνωση Μπατσπάν Μπατσάο Αντολάν –Κίνημα Σώστε την Παιδική Ηλικία– και έχει αναλάβει δράση για την προστασία των δικαιωμάτων 80.000 παιδιών.

"Είναι μια τιμή προς τους συμπατριώτες μου Ινδούς. Ευχαριστώ όλους αυτούς που υποστηρίζουν τον αγώνα μου εδώ και περισσότερο από τα τελευταία 30 χρόνια", δήλωσε ο Σατιάρτι προς το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN-IBN μετά την ανακοίνωση του βραβείου.



Το Νόμπελ Ειρήνης μοιράσθηκαν η Ινδία και το Πακιστάν σε μια περίοδο που υπάρχουν ανταλλαγές πυρών από τις δύο πλευρές των συνόρων στο διαφιλονικούμενο έδαφος του Κασμίρ.

Στην πρώτη αντίδρασή του, ο Σατιάρτι δεν έκανε καμιά αναφορά ούτε στη σύγκρουση ούτε στη Μαλάλα.

"Τα εύσημα πηγαίνουν στους Ινδούς που μάχονται για να κρατήσουν τόσο ζωντανή τη δημοκρατία, στην οποία μπόρεσα να συνεχίσω να δίνω τη μάχη μου", δήλωσε ο Σατιάρτι.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)