Ευρώπη

08 Οκτωβρίου 2014 21:00

«Λάθη και παραλείψεις “βοήθησαν” στη μετάδοση του Έμπολα»

Έμμεση παραδοχή της Μαδρίτης για τη μόλυνση με Έμπολα της Ισπανίδας νοσοκόμας.

-


Οι λάθος χειρισμοί, που έγιναν στην αντιμετώπιση κρούσματος του Έμπολα, ενδέχεται να οδήγησαν στη μόλυνση της νοσοκόμας Ρομέρο, παραδέχτηκε η ισπανική κυβέρνηση, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, μετά τη σχετική σύσκεψη αξιωματούχων των υπηρεσιών υγείας των ευρωπαϊκών χωρών.

"Η Ισπανία επιβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές πώς προκλήθηκε η μόλυνση. Στις θεωρίες που διατυπώνονται περιλαμβάνεται και η πιθανή χαλάρωση ορισμένων διαδικασιών, όπως ο χειρισμός της σορού ή η απόρριψη των ιατρικών αποβλήτων", είπε ο Φρέντερικ Βίνσεντ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής και το νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να έχουν καλύτερη ενημέρωση ώστε να αναγνωρίζουν ευκολότερα τα κρούσματα του Έμπολα, σε αρχικό στάδιο, πρόσθεσε ο Βίνσεντ.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις ευρωπαϊκές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας που φροντίζουν κρούσματα του Έμπολα.

Οι νοσηλευτές και οι γιατροί "είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν" και για τον λόγο αυτό "χρειάζεται να προστατευθούν και να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα" είπε η Σουζάνα Γιάκαμπ, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η Ισπανίδα νοσοκόμα Τερέζα Ρομέρο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης αφού προσβλήθηκε από τον ιό ενώ φρόντιζε δύο ιεραποστόλους από τη Δυτική Αφρική για θεραπεία. Συνολικά στο νοσοκομείο παρακολουθούνται άλλοι πέντε άνθρωποι: ο σύζυγός της, τρεις συνάδελφοί της και ένας Ισπανός που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία. Οι δύο από τους συναδέλφους της παραμένουν στην απομόνωση γιατί παρουσίασαν πυρετό, μολονότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πάσχουν από Έμπολα.

Ένας από τους θεράποντες γιατρούς της Ρομέρο είπε ότι ενδέχεται να μολύνθηκε από γάντι που άγγιξε στο πρόσωπό της. Η Ρομέρο ήρθε δύο φορές σε επαφή με τον ιεραπόστολο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, ο οποίος πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τον επαναπατρισμό του από τη Σιέρα Λεόνε.

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, πάντως, εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα, καταγγέλλοντας μεγάλες παραλείψεις στον τρόπο χειρισμού των ασθενών και στα μέτρα για τη δική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με το συνδικάτο CSI-F, η εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού είναι από πολύ περιορισμένη έως και ανύπαρκτη.

"Το σημαντικότερο είναι η εκπαίδευση του προσωπικού που, όπως αντιλαμβανόμαστε, είναι πολύ περιορισμένη", είπε ο Μάσιμο Γκονθάλεθ Χουράδο, ο πρόεδρος του συνδικάτου που εκπροσωπεί 260.000 νοσοκόμους και νοσοκόμες σε όλη τη χώρα.

"Μας συγκέντρωσαν (...) και σε 20 λεπτά μας έδειξαν τι να κάνουμε με τον Μιγκέλ Παχάρες (σ.σ. τον πρώτο ιεραπόστολο που προσβλήθηκε από Έμπολα) για να προλάβουμε μια πιθανή μόλυνση", δήλωσε μια νοσηλεύτρια που μίλησε ανώνυμα στην εφημερίδα Λ' Εσπανσιόν. Στηρίζοντας τους ισχυρισμούς της σε φωτογραφίες η νοσοκόμα είπε ότι οι στολές που τους δίνουν για να φορέσουν δεν κλείνουν καλά και αναγκάζονται να τις "μπαλώνουν" στα γόνατα και τους αγκώνες με κολλητική ταινία. Νοσοκομειακή πηγή είπε, εξάλλου, στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τραυματιοφορείς δεν διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό και το συνδικάτο τους αγόρασε πιο ανθεκτικές στολές από εκείνες που τους παρείχε το κράτος.

Η νοσοκόμα που μίλησε στη Λ'Εσπανσιόν αλλά και άλλοι εργαζόμενοι σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν σε μέσα ενημέρωσης είπαν ότι τα ιατρικά απόβλητα (σεντόνια, πάνες, μολυσμένο υλικό κλπ) μεταφέρονταν από έναν ανελκυστήρα που χρησιμοποιεί και το προσωπικό και αφήνονταν στον δρόμο μέχρι να τα μαζέψει ένα φορτηγό για να τα πάει στον χώρο καύσης τους.

Τραγικά λάθη και παραλείψεις φέρεται ότι έγιναν και στον χειρισμό της ασθένειας της Ρομέρο. Η γυναίκα, που νοσηλεύεται στην απομόνωση από το βράδυ της Δευτέρας, είχε ανεβάσει πυρετό στις 30 Σεπτεμβρίου. Όταν τηλεφώνησε στο νοσοκομείο Λα Παθ-Κάρλος Γ΄ όπου εργαζόταν για να τους πει ότι είχε ασθενήσει, οι υπηρεσίες την παρέπεμψαν σε ιδιώτη γιατρό, σύμφωνα με το συνδικάτο CSI-F.

"Δεν παρουσίαζε υψηλό πυρετό", απάντησε το νοσοκομείο, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εκδοχή που παρουσιάζει το συνδικάτο. "Ίσως να έπρεπε να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο απομόνωσης", παραδέχτηκε, όμως, ο Φερνάντο Σιμόν, ο συντονιστής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών στο υπουργείο Υγείας.

Πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο, στις 27 Σεπτεμβρίου, η Ρομέρο είχε δώσει εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Στις 30 Οκτωβρίου πήγε σε  κέντρο υγείας και στις 6 Οκτωβρίου παρέμεινε για αρκετή ώρα στην αίθουσα αναμονής των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της Αλκορκόν. Το βράδυ της Κυριακής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Λα Παθ-Κάρλος Γ΄, χωρίς να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας από τους τραυματιοφορείς. Μάλιστα, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή, το ασθενοφόρο στη συνέχεια ενδέχεται να μετέφερε και άλλους ασθενείς.  

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)