ΗΠΑ - Καναδάς

25 Σεπτεμβρίου 2014 20:47

Σε εγρήγορση καλεί ο Ομπάμα για την επιδημία του Έμπολα

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δράσει ταχύτερα προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδημία του ιού Έμπολα απηύθυνε εκ νέου ο Μπαράκ Ομπάμα.

-



Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έκρινε σήμερα ως αναποτελεσματικές και ανεπαρκείς τις μέχρι τώρα προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να θέσει το σοβαρό αυτό ζήτημα για τη δημόσια υγεία σε πρώτη προτεραιότητα.

«Σημειώνονται πρόοδοι και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Όμως θέλω να είμαστε ξεκάθαροι: δεν προχωράμε αρκετά γρήγορα, δεν κάνουμε αρκετά», ανέφερε σχετικά ο Ομπάμα στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την επιδημία του Έμπολα. «Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι η απάντηση σε μια επιδημία τέτοιου εύρους πρέπει να είναι ταυτόχρονα άμεση και συνεχής», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και επισήμανε ότι η αντιμετώπισή της «είναι προς όφελος όλου του κόσμου».

«Η αναχαίτιση της επιδημίας του ιού Έμπολα είναι μια προτεραιότητα για τις ΗΠΑ», συνέχισε ο Ομπάμα αναφερόμενος στους Αμερικανούς στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί κυρίως στη Μονρόβια, πρωτεύουσα της Λιβερίας, για να συμμετάσχουν στη δημιουργία μονάδων θεραπείας, ενώ κάλεσε όλες τις χώρες να κάνουν περισσότερα.

«Διαδραματίζουμε τον ρόλο μας, συνεχίζουμε να καταβάλουμε προσπάθειες. Όμως αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλον τον κόσμο, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, οι πρόεδροι της Γουινέας, Άλφα Κοντέ, της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ και της Σιέρα Λεόνε, Έρνεστ Μπάι Κορόμα, οι χώρες των οποίων έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, ζήτησαν από τους παγκόσμιους ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη να τους βοηθήσουν. 

Ο Κοντέ σημείωσε ότι χρειάζονται «έκτακτα και άμεσα μέτρα» για να καταπολεμηθεί ο ιός Έμπολα, ενώ η Τζόνσον-Σίρλιφ δήλωσε ότι η χώρα της είναι αντιμέτωπη με μια ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή και την κατάρρευση των υποδομών της. «Το χειρότερο σενάριο είναι ότι πάνω από 100.000 πολίτες θα πεθάνουν από την επιδημία», ανέφερε σχετικά.

Απο πλευράς του, ο Έρνεστ Μπάι Κορόμα τόνισε ότι «οι διεθνείς και οι εθνικές αντιδράσεις είναι ανεπαρκείς», και χαρακτήρισε τον Έμπολα «ασθένεια χειρότερη από την τρομοκρατία». 

Μέσα σε αυτό το φόντο, η Παγκόσμια Τράπεζα γνωστοποίησε ότι θα αυξήσει από τα 230 στα 400 εκατομμύρια δολάρια την βοηθειά της προς τις χώρες της Δυτικής Αφρικής για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Επιπλέον 30 εκατ. ευρώ υποσχέθηκε να προσφέρει στη Δυτική Αφρική και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Με το ποσό αυτό η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς τις χώρες της Δυτικής Αφρικής για την αντιμετώπιση του ιού αυξάνεται στα 180 εκατ. ευρώ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)