Ευρώπη

09 Σεπτεμβρίου 2014 20:28

Τα τελευταία λόγια των πιλότων της MH17 που κατερρίφθη στην Ουκρανία

Οι κυβερνήτες της Μαλαισιανής πτήσης MH17 διατηρούσαν κανονική επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας.

-


«Romeo November Delta, Malaysian One Seven» ήταν η τελευταία φράση που ακούστηκε από τον κυβερνήτη του Μαλαισιανού Boeing στις 13.18 (τοπική ώρα). Δύο λεπτά αργότερα η επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε παρά τις προσπάθειες των ελεγκτών να επικοινωνήσουν με τον κυβερνήτη. 

«Malaysia ένα επτά, με λαμβάνετε;», ρώτησε ένας από τους ελεγκτές στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας την ερώτησή του άλλες τρεις φορές, χωρίς να πάρει απάντηση.      Οι ελεγκτές του Ντνιπροπετρόφσκ απευθύνθηκαν στη συνέχεια στο κέντρο εναέριας κυκλοφορίας στο Ροστόφ της Ρωσίας, όπου οι αρμόδιοι υπάλληλοι επιβεβαίωσαν ότι δεν κατόρθωσαν να συνομιλήσουν με τον κυβερνήτη, ούτε να εντοπίσουν το αεροσκάφος στα ραντάρ τους. «Εξαφανίστηκε», δήλωσε ο Ουκρανός ελεγκτής. «Ναι, τίποτα. Δεν βλέπουμε τίποτα», απάντησε ο συνάδελφός του από το Ροστόφ. Σύμφωνα με το ολλανδικό πόρισμα, αρνητική απάντηση έδωσε και το πλήρωμα  αεροσκάφους που πετούσε σε κοντινή απόσταση από το Μαλαισιανό Boeing. 

Η προσπάθεια για επικοινωνία συνεχίστηκε μέχρι τις 13.35, αλλά το αεροσκάφος με τους 298 επιβαίνοντες είχε, ήδη, καταπέσει στην περιοχή Τόρεζ της επαρχίας Ντόνετσκ. 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το αεροπλάνο δεν παρουσίαζε κανένα τεχνικό πρόβλημα, ούτε φαίνεται να υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση σε ζωτικά όργανα του Boeing, αλλά διαλύθηκε στον αέρα από μεγάλο αριθμό αντικειμένων «υψηλής ενέργειας» που το χτύπησαν εξωτερικά. 

Οι φιλορώσων αυτονομιστές, εν τω μεταξυ, που κατονομάζονται ως δράστες της κατάρριψης, ισχυρίζονται πως δεν έχουν στη διάθεσή τους ικανά όπλα για να καταρρίψουν αεροπλάνο. 

«Δεν μπορώ να πω παρά ένα πράγμα: απλούστατα δεν έχουμε τεχνικό εξοπλισμό ικανό να καταρρίψει ένα Boeing, περιλαμβανομένου αυτού του Μαλαισιανού αεροπλάνου», δήλωσε ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)