Γενικά

09 Σεπτεμβρίου 2014 18:40

«Ο θεσμός του Δαλάι Λάμα έχει υπηρετήσει τον σκοπό του»

Δεν χρειάζεται να βρεθεί ο διάδοχός μου, για να μην γελοιοποιήσει το θεσμό, δηλωσε ο Δαλάι Λάμα

-


Την επιθυμία του  να είναι ο τελευταίος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ εξέφρασε ο Δαλάι Λάμα στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. 

«Ο θεσμός μετρά περίπου πέντε αιώνες ζωής. Η παράδοση αυτή μπορεί τώρα να τερματιστεί με τον 14ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος είναι πολύ αγαπητός. Εάν ερχόταν ένας αδύναμος 15ος , θα γελοιοποιούσε τον θεσμό», τόνισε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ επισημαίνοντας  ότι «ο θιβετιανός βουδισμός δεν εξαρτάται από ένα άτομο, απεναντίας έχει μία πολύ καλή οργανωτική δομή με άρτια εκπαιδευμένους μοναχούς». 

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης Δαλάι Λάμα διευκρίνισε ότι «ο θεσμός ήταν σημαντικός κυρίως λόγω της πολιτικής του εξουσίας», την οποία, όμως, έχει αποκηρύξει από το 2011. Παραμένει, πάντως, ηγετική μορφή συσπείρωσης για τους Θιβετιανούς καθώς και ο πιο δημοφιλής εκπρόσωπος του βουδισμού παγκοσμίως. 

Ο 79χρονος, εξόριστος, Δαλάι Λάμα, άφησε να εννοηθεί ότι όσο είναι εν ζωή δεν θα πάψει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Θιβετιανών. 

«Οι γιατροί λένε ότι θα μπορούσα να φθάσω τα 100. Στα όνειρά μου όμως, πεθαίνω στα 113» δήλωσε χαρακτηριστικά  ευελπιστώντας ότι κάποτε θα επιστρέψει στο Θιβέτ. «Η Κίνα δεν μπορεί πλέον να απομονώνεται. Πρέπει να ακολουθήσει την παγκόσμια τάση προς μία δημοκρατική κοινωνία», σημείωσε  στη Welt am Sonntag

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)