Ευρώπη

05 Σεπτεμβρίου 2014 10:32

Ελπίδα των Ουκρανών η εκεχειρία του Ποροσένκο

Οι κάτοικοι του πληγωμένου Ντόνετσκ επιστρέφουν στα σπίτια τους ελπίζοντας στην εκεχειρία που προανήγγειλε ο πρόεδρος Ποροσένκο.

-

Την Παρασκευή αναμένεται να διατάξει τις ουκρανικές δυνάμεις σε κατάπαυση του πυρός, ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου ανάμεσα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη στην Ουαλία, πρόσθεσε ότι η εκεχειρία αυτή ήταν βασική προϋπόθεση της σχεδιασμένης συνάντησης στο Μινσκ μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και εκπροσώπων του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ευρώπης.

«Θα προστάξω τον αρχηγό του στρατού να διατάξει εκεχειρία και ελπίζουμε ότι ένα ειρηνευτικό σχέδιο θα συμφωνηθεί την Παρασκευή. Όλοι οι εταίροι μας το περιμένουν» διεμήνυσε ο Ποροσένκο από την Ουαλία.

Οι θέσεις του Ουκρανού προέδρου βρίσκουν σύμφωνους τους Ευρωπαίους ηγέτες , ωστόσο ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Σύνοδο απέτυχε από το να σταματήσει τους αυτονομιστές να επιτίθενται στα ανατολικά της χώρας. Εκεί όπου ταράζονται συνεχώς οι εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.

Οι δυτικοί θεωρούν σημαντικό το ότι οι βαριά οπλισμένοι αυτονομιστές απέσυραν τα ρωσικά μαχητικά τους από τα σύνορα με την χώρα την περασμένη εβδομάδα. Ο Ποροσένκο εξάλλου προσκαλέστηκε στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα, την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ τον υποδέχτηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη συμφωνήσει να προχωρήσουν σε περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ενώ η δεύτερη απαγόρευσε σήμερα την εισαγωγή δύο ειδών ζαχαροπλαστικής από την Ουκρανία.

Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι του Ντόνετσκ

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι του Ντόνετσκ επιστρέφουν στην περιοχή τους, από την οποία υποχώρησαν τα κυβερνητικά στρατεύματα. Τον περασμένο μήνα φάνηκε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν τον έλεγχο της περιοχής, αλλά η κατάσταση τώρα έχει αλλάξει και η περιοχή ελέγχεται από τους αντάρτες.

Κι ενώ η ειρήνη δε δείχνει σημάδια επιστροφής στο Ντόνετσκ, το οποίο έχει «ραγισμένες» σχέσεις με το Κίεβο, οι κάτοικοι της πόλης επιστρέφουν στα σπίτια τους.

«Ελπίζουμε στην ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη. Πιστεύουμε στην ειρήνη. Γι’αυτό επιστρέφουμε στα σπίτια μας» δήλωσε ένας άνδρας κατευθυνόμενος στο σπίτι του.

Οι πέντε μήνες ολοένα και κλιμακούμενων μαχών, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ανατολική Ουκρανία. Ακόμα κι αν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, θα χρειαστούν χρόνια μέχρι οι ζωές των κατοίκων να ισορροπήσουν.

Συνεχίζεται η πολιορκία της Μαριούπολης

Εκρήξεις και καπνός αναδύονται από την Μαριούπολη, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές συνεχίζουν να απειλούν τους 500.000 κατοίκους της με την κατάκτησή της.

Σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματικό, τα στρατεύματα ετοιμάζονται να αποκρούσουν ενδεχόμενη επίθεση.

Ερασιτεχνικό βίντεο, που δημοσιεύει το Reuters, δείχνει μάχες με εκτόξευση πυραύλων στα ανατολικά της πόλης, δεν έχει όμως εξακριβωθεί από ποια μεριά έγινε η ρίψη τους.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις Ποροσένκο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη του λιμανιού Αζόφ, που είναι ζωτικής σημασίας για το εμπόριο της χώρας. Εκρήξεις ακούστηκαν και κοντά σε αυτήν την περιοχή, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κριμαία και την Ρωσία.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)