Μέση Ανατολή

10 Αυγούστου 2014 08:51

Συνεχίζουν τις επιδρομές στο Ιράκ οι Αμερικανοί

Τουλάχιστον 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ένα φορτηγό καταστράφηκαν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ.

-

Τουλάχιστον τέσσερις ακόμα αεροπορικές επιδρομές  πραγματοποίησαν οι αμερικανοί, στο πλαίσιο της νέας επέμβασής τους στο Ιράκ, αυτή τη φορά για να περιορίσουν τη δράση των δυνάμεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που απειλούν μέλη της μειονότητας των Γεζίντι κοντά στην πόλη Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ.

Οι επιδρομές είχαν ως στόχο να υπερασπιστούν τους Γεζίντι από τις «αδιάκριτες επιθέσεις» των τρομοκρατών του ΙΚ, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του στρατού.

Ορισμένες από τις επιδρομές συμπεριλάμβαναν πολλαπλά μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ σύμφωνα με τις αναφορές τουλάχιστον 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ένα φορτηγό καταστράφηκαν.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν τουλάχιστον 500 μέλη της ιρακινής μειονότητας των Γεζίντι στη διάρκεια της προέλασής τους στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο ιρακινός υπουργός ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι είπε ακόμη ότι οι τζιχανιστές έθαψαν ζωντανά κάποια από τα θύματά τους, περιλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, και ότι περίπου 300 γυναίκες απήχθησαν ως σκλάβες.

Την ώρα που οι αμερικανοί δεσμεύονται ότι θα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν στόχους τους στα βόρεια της χώρας και το Κουρδιστάν, οι αντάρτες του Ικιλ με βίντεο κομπάζουν ότι με τις σημαίες τους αποδεικνύουν πόσα στρατηγικά σημεία ελέγχουν στην περιοχή, ακόμα και το φράγμα της Μοσούλης.

«Βομβαρδισμός» και με ανθρωπιστική βοήθεια

Βρετανικά μεταγωγικά αεροσκάφη άρχισαν τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληθυσμούς που απειλούνται από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης.

Δύο αεροσκάφη της βρετανικής αεροπορίας, που απογειώθηκαν χθες από την κεντρική Αγγλία προχώρησαν τη νύκτα σε ρίψεις στο Ορος Σιντζάρ πακέτων τροφίμων και νερού, αλλά και σκηνών, φίλτρων νερού και λαμπτήρων που φορτίζονται μέσω της ηλιακής ενέργειας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων. Η βοήθεια προορίζεται πρωτίστως για τα μέλη της μειονότητας των Γεζίντι που έχουν καταφύγει στην ορεινή περιοχή και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της επιτροπής κρίσης της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι οι αποστολές αυτές θα συνεχισθούν σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Αμερικανικά αεροσκάφη προχώρησαν επίσης σήμερα σε νέες ρίψεις προμηθειών στο Ορος Σιντζάρ, ενώ στις επόμενες ώρες στην εκστρατεία θα προστεθούν και γαλλικά αεροσκάφη.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)