Αφρική

20 Ιουνίου 2014 20:23

Ούτε τα ιστορικά αγάλματα και οι τάφοι δεν γλιτώνουν από τους τζιχαντιστές

Την επέλασή τους στο Ιράκ συνεχίζουν οι τζιχαντιστές, κάνοντας... φύλλο και φτερό σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

-



Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες, που κατέλαβαν μεγάλα τμήματα του βόρειου Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, έχουν καταστρέψει ιστορικά αγάλματα και τάφους στη Μοσούλη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέστρεψαν το άγαλμα το Οτμάν αλ Μουσούλι, ενός μουσικού και συνθέτη του 19ου αιώνα, και το άγαλμα του Αμπού Ταμάμ, ενός Άραβα ποιητή της εποχής των Αββασιδών.

Επίσης, ο τάφος του Ιμπν αλ Ατίρ, ενός Άραβα φιλόσοφου και ιστορικού που ακολουθούσε τον στρατό του σουλτάνου Σαλαντίν τον 12ο αιώνα, βεβηλώθηκε μετά την κατάληψη της πόλης από το ΙΚΙΛ. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, το θολωτό ιερό ισοπεδώθηκε και το πάρκο που βρισκόταν γύρω του σκάφτηκε.

Το ΙΚΙΛ αλλά και άλλες σαλαφιστικές οργανώσεις θεωρούν ειδωλολατρικό το προσκύνημα σε τάφους και για το λόγο αυτό έχουν καταστρέψει πολλούς τάφους και τεμένη τόσο στο Ιράκ όσο και στη γειτονική Συρία, στις πόλεις και τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους.

Οι αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ακόμη ότι οι αντάρτες έκλεψαν περίπου 250 άλογα από το σπίτι του κυβερνήτη της Μοσούλης και κατέλαβαν τις σιταποθήκες, ενώ ορισμένα από τα άλογα, όσα ήταν άρρωστα και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τα σκότωσαν.

Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε ότι το ΙΚΙΛ έχει επιβάλει φόρο στους χριστιανούς που ζουν στην πόλη. Η πληροφορία αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή, ωστόσο οι περισσότεροι χριστιανοί της Μοσούλης την έχουν ήδη εγκαταλείψει.

Τρεις πόλεις στα σύνορα με τη Συρία στα χέρια των τζιχαντιστών

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν επίσης τρεις πόλεις-κλειδιά στην ανατολική Συρία, οι οποίες γειτονεύουν με τα εδάφη που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους στο Ιράκ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  

Οι αντάρτες κατάλαβαν την Παρασκευή τις πόλεις Μουχάσαν, Αλμπούλιλ και Αλμπουόμαρ, όπως ανέφερε το Παρατηρητήριο. Το ΙΚΙΛ, που μάχεται κατά του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πολεμά επίσης και εναντίον αντίπαλων ομάδων των εξεγερμένων στη Ντέιρ αλ Ζορ, την επαρχία της ανατολικής Συρίας που διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.  

Οι πόλεις αυτές που κατέλαβαν σήμερα οι αντάρτες βρίσκονται σε μια περιοχή κατά μήκος του Ευφράτη ποταμού που συνδέει τη Συρία και το Ιράκ και είναι σημαντικές καθώς είναι κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ντέιρ αλ Ζορ και στην πόλη αλ Μαγιάντιν, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν. 

«Αν ελέγχουν την αλ Μαγιάντιν, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες σημαντικές πόλεις, πέραν της Αμπού Κάμαλ, εκτός του ελέγχου του ΙΚΙΛ» στην περιοχή, επεσήμανε ο ίδιος, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. «Προελαύνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Η Μουχάσαν, που είναι περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράκ, είναι μια σημαντική θέση για οποιαδήποτε προσπάθεια κατάληψης του αεροδρομίου, πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Οι σουνίτες ισλαμιστές κατέλαβαν επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής όπλων, μεταξύ των οποίων και χημικών, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)