ΗΠΑ - Καναδάς

19 Ιουνίου 2014 20:18

Κομάντος στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο αεροπορικών πληγμάτων στους σουνίτες τζιχαντιστές.

-


"Να εκπαιδεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν" τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να σταματήσουν την προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών, θα αναλάβουν τα 300 μέλη των ειδικών δυνάμεων που στέλνουν οι ΗΠΑ στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν σε μάχες και επανέλαβε ότι δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν στο Ιράκ.  

Με τα αμερικανικά μέσα παρακολούθησης που υπάρχουν, ήδη, στο Ιράκ, η Ουάσινγκτον θα είναι έτοιμη "για μια στοχευμένη στρατιωτική δράση ακριβείας εάν και όποτε αποφασίσουμε ότι το απαιτεί η κατάσταση επί του πεδίου", συνέχισε ο Ομπάμα. 

Οι ΗΠΑ είναι, επίσης, έτοιμες να συστήσουν κοινά κέντρα επιχειρήσεων στη Βαγδάτη και το βόρειο Ιράκ, τόσο για να συγκεντρώνουν πληροφορίες όσο και για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή. 

Διευκρίνισε, πάντως, ότι προηγουμένως θα συμβουλευτεί το Κογκρέσο και τους ηγέτες των χωρών της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα αναχωρήσει το Σαββατοκύριακο για περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Στο Ιράκ, εξάλλου, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι επιστράτευσε τους εφέδρους αξιωματικούς για να ενισχύσουν τον στρατό.

"Οι αξιωματικοί ως τον βαθμό του ταξίαρχου μεταφέρθηκαν σε μονάδες που ανταποκρίνονται στην εξειδίκευσή τους", σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Οι αξιωματικοί θα αξιολογηθούν για μια περίοδο τριών μηνών. Όσοι ι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην υπηρεσία θα αποστρατευθούν, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Οι σουνίτες αντάρτες έχουν, ήδη, κυριεύσει μεγάλα τμήματα τεσσάρων επαρχιών και απέχουν περίπου 100 χιλιόμετρα από την Βαγδάτη.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως αυξάνει, κατά 5 εκατομμύρια ευρώ, την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Η βοήθεια ανέρχεται, πλέον, σε 12 εκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος.

 «Το νέο κύμα επιθέσεων έχει τρομακτικές επιπτώσεις στα παιδιά, τις γυναίκες και τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους» υποστήριξε η Επίτροπος αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Ταυτοχρόνως, κάλεσε «όλες τις πλευρές» να σεβαστούν το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο βόρειο Ιράκ. 

Έως και 500.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την επαρχία Νινευή, αριθμός που προστίθεται στους 400.000 που έχουν, ήδη, εγκαταλείψει τις εστίες τους τελευταίους 6 μήνες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)