Ευρώπη

11 Μαΐου 2014 22:43

Αιματοβαμμένο δημοψήφισμα στην ανατολική Ουκρανία

Η ουκρανική εθνοφρουρά προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος έξω από δημοτικό κτίριο στην πόλη Κρασνοαρμέισκ. Ένας νεκρός και ένας τραυματίας.

-

Ένας άνδρας σκοτώθηκε σήμερα από πυροβολισμό και ένας δεύτερος τραυματίστηκε την ώρα που η ουκρανική Εθνοφρουρά προσπαθούσε να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από ένα δημοτικό κτίριο στην πόλη Κρασνοάρμεϊσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ-Ουκρανία.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο δήλωσαν ότι το περιστατικό σημειώθηκε όταν μέλη ενός τάγματος της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ την ώρα που το πλήθος προσπαθούσε να εμποδίσει την είσοδό τους στο δημοτικό κτίριο. Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Βίντεο που ελήφθη στο κτίριο δείχνει το πλήθος να διαλύεται την ώρα που ακούγονται πυροβολισμοί. Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί από που προήλθαν οι πυροβολισμοί.

Οι κάλπες για τα δημοψηφίσματα έκλεισαν στις 22.00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως οι Ρωσόφωνοι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες για τα δημοψηφίσματα που διοργάνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Η συμμετοχή εκτιμάται γύρω στο 70-80%, με τους ψηφοφόρους να σχηματίζουν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα μέχρι την τελευταία στιγμή. Παρά τις προσπάθειες των Ουκρανών να παρεμποδίσουν την προσέλευση στις κάλπες, σφραγίζοντας εκλογικά τμήματα, οι Ρωσόφωνοι έχουν εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την ασφαλή καταμέτρηση των ψήφων. 

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των "υποτιθέμενων δημοψηφισμάτων" για την ανεξαρτησία που διεξήχθησαν στα προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. 

Τα "υποτιθέμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δε θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους", σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον. Αυτοί που τα διοργάνωσαν "δεν έχουν δημοκρατική νομιμότητα" και "η διοργάνωσή τους είναι αντίθετη με τους στόχους της κοινής διακήρυξης της Γενεύης για την άμβλυνση της έντασης", πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ρουμανία κάλεσε σήμερα την Ρωσία να μην αναγνωρίσει "τα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα" στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, σημειώνοντας ότι αυτού του είδους οι ψηφοφορίες "δεν μπορούν να έχουν έννομα αποτελέσματα".  "Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να μην αναγνωρίσει τα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα και τα αποτελέσματά τους, να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και να επανέλθει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μέσω επίσης μιας άμεσης αποχώρησης από την Κριμαία", σημειώνει το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Βουκουρέστι, "το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει την απόσχιση μιας επαρχίας ή μιας περιοχής απουσία της συγκατάθεσης του κράτους στο οποίο αυτές ανήκουν". "Καμία εδαφική αλλαγή που προήλθε από μια παράνομη πράξη και από την προσφυγή στην βία δεν μπορεί να αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο", καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)