Αφρική

08 Μαΐου 2014 15:50

Διεθνής εκστρατεία για τα κορίτσια που κρατούν τα τέρατα της Μπόκο Χαράμ

Παγκόσμιες διαστάσεις έχει πάρει η κινητοποίηση για την απελευθέρωση των 300 περίπου κοριτσιών που απήχθησαν από τους ισλαμιστές αντάρτες της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

-



Μετά την Αντζελίνα Τζολί, που παρενέβη χθες, γιγαντώνεται η διεθνής εκστρατεία ευαισθητοποίησης (με μήνυμα «Bring our Girls Back») για το δράμα που ζουν τα νεαρά κορίτσια τα οποία βρίσκονται στα χέρια των ανθρωπόμορφων τεράτων της Μπόκο Χαράμ, που σκοπεύουν να τα πουλήσουν ως σκλάβες για 12 δολάρια σε χώρες της Μέσης Ανατολής και αλλού.

Η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μισέλ Ομπάμα, πόσταρε στο λογαριασμό της στο Twitter μία φωτογραφία με την ίδια να κρατά ένα χαρτί που γράφει «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας». «Οι προσευχές μας είναι μαζί με τα κορίτσια της Νιγηρίας και τις οικογένειές τους. Είναι ώρα να φέρετε πίσω τα κορίτσια μας», ήταν το σχόλιο που συνόδευε τη φωτογραφία της συζύγου του Μπαράκ Ομπάμα.



Τον αποτροπιασμό του για την απαγωγή των κοριτσιών εξέφρασε εκ νέου και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας λόγο για «τα σκοτεινότερα ένστικτα του ανθρώπου».

Στη διεθνή εκστρατεία συμμετέχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο. Γνωστοί σταρ, αλλά και άνθρωποι από διάφορους χώρους με μηνυματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητούν την απελευθέρωση των κοριτσιών. Με μήνυμά της στο twitter και τη φωτογραφία της Μαλάλα Γιουσουφζάι να κρατά μία πινακίδα με μήνυμα "Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας", η Μαντόνα ζήτησε την Τρίτη την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν βοήθεια στην κυβέρνηση της Νιγηρίας για τον εντοπισμό των κοριτσιών.



Μέσα σε αυτό το φόντο, οι Νιγηριανοί συνεχίζουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, ζητώντας από την νιγηριανή κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να βρει τους ισλαμιστές και να σώσει τα νεαρά κοριτσιά.



Την ίδια ώρα, η Μπόκο Χαράκ προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας σε ένα νέο χτύπημα. Μέλη της επιτέθηκαν στο χωριό Γκαμπόρου, στην πολιτεία Μπόρνο στη βορειοανατολική Νιγηρία και σκότωσαν πάνω από 200 ανθρώπους, απολογισμός που ενδέχεται να μεγαλώσει.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν δεσμεύτηκε σήμερα να βρεθούν οι 200 και πλέον μαθήτριες που έχουν απαχθεί, ενώ προέβλεψε πως η διάσωσή τους θα σηματοδοτήσει "την αρχή του τέλους της τρομοκρατίας" στη χώρα του. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το οποίο φιλοξενείται στην νιγηριανή πρωτεύουσα Αμπούτζα, ο Τζόναθαν ευχαρίστησε ξένα κράτη, ανάμεσά τους τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα, για την υποστήριξή τους στις προσπάθειες διάσωσης των μαθητριών, οι οποίες απήχθησαν από το σχολείο τους στην πολιτεία Μπόρνο στις 14 Απριλίου. Οι χώρες αυτές δεσμεύτηκαν να αποστείλουν ειδικούς για να βοηθήσουν στην εξεύρεση των κοριτσιών.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος ευχαρίστησε αυτούς που μετέχουν στο Φόρουμ παρά τον κίνδυνο που υπάρχει στη χώρα του λόγω των ισλαμιστών μαχητών και στην συνέχεια προχώρησε σε μια ομιλία για την δημιουργία θέσεων εργασίας στις αφρικανικές οικονομίες. "Ως έθνος αντιμετωπίζουμε μια επίθεση από την τρομοκρατία", σημείωσε ο Τζόναθαν."Πιστεύω ότι η απαγωγή αυτών των κοριτσιών θα είναι η αρχή του τέλους για την τρομοκρατία στην Νιγηρία", κατέληξε ο πρόεδρος της Νιγηρίας.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)