Μέση Ανατολή

23 Απριλίου 2014 22:59

Ανησυχία των ΗΠΑ για τη συμφιλίωση των Παλαιστίνιων

Την ανησυχία τους και την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ για τη συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ της Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς και της ισλαμικής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς.

-



«Η χρονική στιγμή (που επελέγη) ήταν ανησυχητική και είμαστε σίγουρα απογοητευμένοι με την ανακοίνωση», επισήμανε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, σχολιάζοντας τη συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης που ανακοίνωσαν σήμερα η Φατάχ και η Χαμάς.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να περιπλέξει σοβαρά την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ. «Αυτή (η συμφωνία) θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειές μας. Όχι μόνο τις δικές μας προσπάθειες, αλλά και τις προσπάθειες των δυο πλευρών να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους», σημείωσε η Ψάκι.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και η Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, συμφώνησαν σήμερα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να τερματιστεί ο πολιτικός τους διχασμός, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

 Βάσει της συμφωνίας αυτής, η νέα κυβέρνηση των Παλαιστινίων υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς θα απαρτίζεται από ανεξάρτητες προσωπικότητες και θα έχει αποστολή «την προετοιμασία βουλευτικών και προεδρικών εκλογών» στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί σε διάστημα πέντε εβδομάδων, ενώ πρέπει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, του παλαιστινιακού κοινοβουλίου που αποτελείται από βουλευτές από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. 

Επιπλέον, ο Αμπάς «θα εκδώσει ένα προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα προκηρύσσονται βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν έξι μήνες αφού το κοινοβούλιο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», διευκρινίζει η κοινή ανακοίνωση, την οποία διάβασε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός  της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγε.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη είχαν γίνει το 2006, με τη νίκη της Χαμάς, και οι προεδρικές το 2005, με τη νίκη του Αμπάς. 

Καθησυχαστικός ο Αμπάς για τη συμφωνία

Πάρα τις ανησυχίες για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ανέφερε ότι η συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης που επιτεύχθηκε δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Αμπάς σημείωσε ότι στόχος του παραμένει η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ.

Πάντως, το Ισραήλ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στη συμφωνία με την Χαμάς, η οποία έχει ορκιστεί να καταστρέψει το Ισραήλ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 πολίτες, μεταξύ αυτών και παιδιά, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα. 

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν πέτυχε τον στόχο του. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)