Ευρώπη

28 Μαρτίου 2014 12:51

Δημοψηφίσματα σε κάθε περιοχή της Ουκρανίας ζήτησε ο Γιανουκόβιτς

Να καθοριστεί με δημοφήφισμα το καθεστώς κάθε περιοχής της Ουκρανίας, ζητά ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

-

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφισμάτων σε κάθε μία περιοχή της Ουκρανίας για να καθορισθεί το καθεστώς τους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

"Ως πρόεδρος...απευθύνομαι σε κάθε λογικό ουκρανό πολίτη: μην αφήσετε τους απατεώνες να σάς εκμεταλλευθούν! Απαιτείστε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς κάθε περιοχής της Ουκρανίας", δήλωσε ο Γιανουκόβιτς σε μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα που έγινε στην Κριμαία.

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επαίνεσε τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία, ρόλος που έδειξε τις "νέες ικανότητες" του ρωσικού στρατού. "Τα γεγονότα στην Κριμαία ήταν μία δοκιμασία. Εδειξαν τις νέες ικανότητες των ενόπλων μας δυνάμεων και το σθεναρό ηθικό των ανδρών", δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος έχει αρνηθεί ότι ρώσοι στρατιώτες διεξήγαγαν τις επιχειρήσεις κατάληψης της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας, κάνοντας λόγο για δράση τοπικών "ομάδων αυτοάμυνας".

 

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι όλοι οι ουκρανοί στρατιώτες πιστοί στις αρχές του Κιέβου έχουν αποχώρησει από την Κριμαία, ενώ όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χερσονήσου βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία στην οποία έχει προχωρήσει η Ρωσία ξεπερνά το συνηθισμένο και κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει το στρατό της και να αρχίσει συνομιλίες με το Κίεβο για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

 

«Βλέπετε ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών δυνάμεων να συγκεντρώνονται κατά μήκος των συνόρων υπό το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων», δήλωσε ο Ομπάμα στην εκπομπή This Morning του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS στην πόλη του Βατικανού. «Αλλά αυτές [οι κινήσεις] δεν είναι κάτι που θα έκανε η Ρωσία φυσιολογικά».

 

Η Ρωσία απέρριψε πάντως τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι οι Δυτικοί ηγέτες  είτε δεν είναι καλά πληροφορημένοι για το θέμα, είτε το αντιμετωπίζουν κακόπιστα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)