Ευρώπη

28 Φεβρουαρίου 2014 23:48

Νύχτα αγωνίας στην Κριμαία εν μέσω κατηγοριών για εισβολή της Μόσχας

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κριμαία, με την νέα ηγεσία της Ουκρανίας να καταγγέλλει ρωσική εισβολή και να δηλώνει «αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί». Συνεδρίασε το ΣΑ του ΟΗΕ.

-



Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε το βράδυ της Παρασκευής τη Μόσχα για απροκάλυπτη επίθεση στην Κριμαία και κάλεσε προσωπικά του Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας, 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη Γιούρι Σεργκέγιεφ δήλωσε απόψε ότι η χώρα του είναι «αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί», κατηγορώντας επίσης τη Ρωσία ότι έστειλε παρανόμως μη εγκεκριμένα «στρατιωτικά μέσα» στην Κριμαία.

Ο Σεργκέγιεφ μίλησε στους δημοσιογράφους αφού προηγουμένως ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, για την κατάσταση στην Ουκρανία και την κατάληψη δύο αεροδρομίων στην περιοχή της Κριμαίας.

«Ζητήσαμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία σε όλη της τη σοβαρότητα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μας βοηθήσει να σταματήσουμε τις επικίνδυνες εξελίξεις», ανέφερε σχετικά. Σύμφωνα με τον Σεργκέγιεφ, στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν μπει στην Κριμαία περιλαμβάνονται δέκα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη και έντεκα ελικόπτερα τύπου Mi-24.

Ερωτηθείς δε για τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ουκρανός διπλωμάτης την χαρακτήρισε «κωμωδία».

Νωρίτερα, οι νέες ουκρανικές αρχές γνωστοποίησαν ότι ξεκίνησαν τη διαδικασία για να ζητήσουν την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τη Ρωσία, η οποία από την πλευρά της γνωστοποίησε ότι θα χορηγήσει διαβατήρια στους αστυνομικούς των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών, των περιβόητων Μπερκούτ, οι οποίοι έσπειραν τον τρόμο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ματαιώθηκαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης

Μέσα σε αυτό το φόντο, οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ και αύριο το πρωί με προορισμό το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, στην Κριμαία, ματαιώθηκαν «λόγω των τελευταίων εξελίξεων», όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Κιέβου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η κατάσταση στη Συμφερόπολη δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πτήσεων, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων», ανέφερε σχετικά, την ώρα που άγνωστοι με στρατιωτική περιβολή και φιλορώσοι πολίτες περιπολούν γύρω από το αεροδρόμιο.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη, ενώ υποστήριξαν ότι προσγειώθηκαν πολλά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη.


Επαφές ηγετών με τον Πούτιν και έκκληση για να αποφευχθεί η «κλιμάκωση»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πάντως, απηύθυνε έκκληση την Παρασκευή να αποφευχθεί η «κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα μία εξομάλυνση», όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Κρεμλίνο. 

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της βίας και απαραίτητο να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μια εξομάλυνση της κατάστασης» στην Ουκρανία, ανέφερε η ρωσική προεδρία σε δελτίο Τύπου.

Από πλευράς του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε στον πρόεδρο της Ρωσίας ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Ο πρωθυπουργός τόνισε εμφατικά ότι όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε, τονίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή είχαν σχεδιασθεί πριν από την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Συμφώνησαν ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τις οποίες υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιήσει η μεταβατική κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εγγυηθεί ένα θετικό μέλλον για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας επίσης πως ο Κάμερον και ο Πούτιν συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σκεφθεί πώς να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της προκλήσεις.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Πούτιν, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την Κριμαία. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Η καγκελάριος τόνισε επίσης στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι προτάσεις που έχουν γίνει από διεθνείς οργανισμούς για παροχή βοήθειας ώστε να διευθετηθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Ο Γιανουκόβιτς δεν έχει καμία νομιμοποίηση, διαμηνύουν οι ΗΠΑ και προειδοποιούν τη Μόσχα

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την ίδια ώρα ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν έχει πλέον καμιά νομιμοποίηση για να κυβερνήσει την Ουκρανία, μετά τη φυγή του από την χώρα. «Εκτιμάμε ότι ο Γιανουκόβιτς έχει απωλέσει κάθε νομιμοποίηση καθώς απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Εγκατέλειψε την Ουκρανία», ανέφερε σχετικά η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε εκ νέου τη Ρωσία να μην επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. «Η επέμβαση θα αποτελούσε ένα σοβαρό λάθος», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να δουν «αν η Ρωσία κάνει ο,τιδήποτε που υπερβαίνει τα όρια καθ' οιοδήποτε τρόπο».

Οι αναφορές για μια ενδεχόμενη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία έχουν προκαλέσει «βαθιά ανησυχία» στις ΗΠΑ και δε συνάδουν με τις προθέσεις που προβάλλει η Ρωσία για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, συμπλήρωσε ο Κάρνεϊ, επαναλαμβάζοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναφέρθηκε σε αυτές τις ανησυχίες στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα σήμερα.

Επικοινωνία Μπαρόζο με τον νέο πρωθυπουργό της Ουκρανίας

Έκκληση για πολιτικό διάλογο απηύθυνε σήμερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο Μπαρόζο μίλησε τηλεφωνικά με τον νέο πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, στον οποίο ευχήθηκε να έχει «αποφασιστικότητα και τόλμη για να ανταπεξέλθει στις σημαντικές προκλήσεις» με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του.

«Ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις την Κριμαία μέσω πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Μπαρόζο επανέλαβε στον Γιατσενιούκ ότι οι Βρυξέλλες «στηρίζουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» στην Ουκρανία και τον ενημέρωσε για «τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να παρασχεθεί βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό» της χώρας του. Επανέλαβε επίσης ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα επισκεφθεί και πάλι το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα και επιβεβαίωσε ότι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί επίσης την Ουκρανία για να εκτιμήσει τις ανάγκες της χώρας.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)