Ευρώπη

08 Φεβρουαρίου 2014 23:57 Τελευταία ενημέρωση : -

Μετατρέπεται σε "κοινωνικό δίκτυο" η Λιμπερασιόν;

Η εφημερίδα Λιμπερασιόν αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση και έτσι η μετατροπή της σε "κοινωνικό δίκτυο" μοιάζει να είναι πιθανή.

-

Οι αντιδράσεις από τους εργαζομένους αποτυπώνονται στο τελευταίο πρωτοσέλιδο. Με τίτλο "ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, όχι ένα εστιατόριο, όχι ένα κοινωνικό δίκτυο, όχι ένας πολιτιστικός χώρος, όχι ένα τηλεοπτικό πλατό, όχι ένα μπαρ, όχι μια μηχανή εκκόλαψης επιχειρήσεων...", οι εργαζόμενοι της Λιμπερασιόν εκφράζουν την οργή τους…

Προηγήθηκε ανακοίνωση από τους μετόχους ενός σχεδίου με στόχο να μην είναι πια η εφημερίδα "μόνο ένας εκδότης Τύπου σε χαρτί", αλλά ένα "κοινωνικό δίκτυο, δημιουργός περιεχομένων που μπορούν να εξαργυρωθούν" από μέσα όπως το βίντεο, η τηλεόραση, τα φόρουμ...

Προσπάθεια για να διατηρηθεί στη ζωή

Παρά τις αντιδράσεις, το νέο αυτό σχέδιο αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια για να διατηρηθεί στη ζωή η Λιμπερασιόν, μια εφημερίδα που απασχολεί σήμερα 290 εργαζομένους, μέσα σε ένα πλαίσιο μεγάλων προβλημάτων για τον γραπτό Τύπο στη Γαλλία.

Προβλέπεται η μετακόμιση της εφημερίδας, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στο κέντρο του Παρισιού, και η πρόσληψη του διάσημου σχεδιαστή Φιλίπ Σταρκ για να μεταμορφώσει το κτίριο σε χώρο ανταλλαγών "πλήρως αφιερωμένο στη Λιμπερασιόν και το σύμπαν της", ανοικτό στους δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλοσόφους, πολιτικούς, σχεδιαστές.

Αναλυτικά το σχέδιο για τη Λιμπερασιόν

Βάσει του σχεδίου αυτού, το οποίο παρουσιάσθηκε από τους επιχειρηματίες Μπρινό Λεντού, Εντουάρ ντε Ροτσίλντ και τον ιταλικό όμιλο Ersel, το κτίριο θα φιλοξενεί πλέον ένα τηλεοπτικό πλατό, ένα ραδιοφωνικό στούντιο, ένα ψηφιακό news room, αλλά και ένα εστιατόριο και ένα μπαρ... Καμιά αναφορά δεν έγινε για την τύχη της σύνταξης ούτε για το ύψος των απαραίτητων επενδύσεων.

Κάνοντας λόγο για "κοροϊδία", οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απήργησαν την Πέμπτη και έχουν ανακοινώσει πως θα απεργήσουν και τη Δευτέρα, γράφουν πως πρόκειται για "ένα αληθινό πραξικόπημα των μετόχων εναντίον της Λιμπερασιόν, της ιστορίας της, της ομάδας της, των αξιών της".

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)