Τουρκία

09 Ιανουαρίου 2014 21:00

Πέφτει η δημοτικότητα του Ερντογάν

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έχασε» δυο ποσοστιαίες μονάδες, ένα μήνα αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία.

-


Σε καθοδική πορεία οδηγεί το σκάνδαλο της διαφθοράς τη δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ερντογάν αν και προηγείται με μεγάλη διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ΑΚΡ συγκεντρώνει ποσοστό 42,3%, σύμφωνα με μέτρηση του SONAR, που είναι ένα από τα κύρια ινστιτούτα δημοσκοπήσεων της Τουρκίας. Η υποστήριξη προς το κυβερνών κόμμα έχει πέσει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με δημοσκόπηση τον περασμένο Αύγουστο. Η πτώση, όμως, είναι σημαντική σε σχέση με το 50% που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2011.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), συγκεντρώνει 29,8%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2011.

Το σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο ξέσπασε στα μέσα του Δεκεμβρίου με την σύλληψη εξεχόντων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον Ερντογάν και τριών γιων υπουργών, χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το ΑΚΡ στα 10 χρόνια διακυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει, πάντως, ότι χαίρει της υποστήριξης περίπου του 52% των Τούρκων πολιτών, επικαλούμενη δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της.

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση κατέθεσε, εν τω μεταξύ, στο κοινοβούλιο  νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή πολύ αυστηρών κανόνων στο Διαδίκτυο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Χουριέτ.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει στην κυβερνητική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών να περιορίζει την πρόσβαση σε ιστότοπους που μεταδίδουν βίντεο, όπως το YouTube, να διατηρεί, έως και δύο χρόνια, φάκελο για κάθε χρήστη του Διαδικτύου στον οποίο θα καταγράφονται οι ιστότοποι που επισκέπτεται, με ποιες λέξεις-κλειδί έχει κάνει αναζητήσεις, αλλά και η δραστηριότητά του στην κοινωνική δικτύωση.

Παράλληλα, υποχρεώνει τους παρόχους του Διαδικτύου να γίνουν μέλη μιας νέας ένωσης εταιρειών, η οποία θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Ερντογάν.

Σε «έκθεση για τη διαφάνεια», που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα, η Google κατέταξε την Τουρκία μαζί με την Κίνα στην πρώτη θέση των χωρών που λογοκρίνουν το Διαδίκτυο.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)