ΗΠΑ - Καναδάς

08 Ιανουαρίου 2014 18:49

Πολική δίνη, ο άνεμος που «πάγωσε» τις ΗΠΑ

Δεκάδες βαθμούς Κελσίου, υπό το μηδέν, έριξε τη θερμοκρασία στις ΗΠΑ, διαταραχή της λεγόμενης πολικής δίνης, του ανέμου που «περικυκλώνει» το Βόρειο Πόλο και συγκρατεί το ψύχος παγιδευμένο στην Αρκτική.

-


Οι πολικές δίνες σχηματίζονται κάθε χειμώνα πάνω από το Βόρειο και το Νότιο Πόλο. Είναι περιστρεφόμενες ζώνες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, οι οποίες καταλαμβάνουν την τροπόσφαιρα και μέρος της στρατόσφαιρας.

Στην περιφέρεια κάθε δίνης πνέει ένας σταθερός άνεμος, που στην περίπτωση του βόρειου ημισφαιρίου, έχει κατεύθυνση από τη δύση προς την ανατολή.

Περιστασιακά, όμως, η πολική δίνη της Αρκτικής εξασθενεί, αφήνοντας τον παγωμένο αέρα να κατέβει προς τα νότια. Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ η πολική δίνη έχει μετακινηθεί νότια αρκετές φορές εφέτος, προκαλώντας σοβαρές κακοκαιρίες με χειρότερη, έως τώρα, αυτήν που πλήττει τις ΗΠΑ.



Το Scientific American, εξάλλου, προειδοποιεί ότι τις επόμενες δεκαετίες το φαινόμενο ενδέχεται να είναι πιο συχνό: λόγω της κλιματικής αλλαγής, η έκταση του πάγου στην Αρκτική μειώνεται τα καλοκαίρια και αφήνει περισσότερο ηλιακό φως να απορροφηθεί από τη θάλασσα. Η επιπλέον θερμότητα, που ακτινοβολείται στην ατμόσφαιρα το καλοκαίρι, μπορεί να διαταράξει την πολική δίνη και να την οδηγήσει νοτιότερα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)