Γενικά

27 Νοεμβρίου 2013 00:30

Πάπας Φραγκίσκος: «Ακούστε την κραυγή των φτωχών»

Ανοιχτή επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου για την πολιτική και την οικονομική κατάσταση.

-


Καταγγελτικός είναι ο λόγος του Πάπα Φραγκίσκου στο κείμενο που παρέδωσε συμβολικά σε έναν επίσκοπο, έναν ιερέα κι έναν διάκονο.

«Αυτή η οικονομία σκοτώνει, κάνει τον νόμο των ισχυρών να επικρατεί, όπου ο δυνατός τρώει τον αδύναμο. Οι αδύναμοι δεν αξιοποιούνται, αλλά θεωρούνται απορρίμματα. Ισχύει μία αόρατη τυραννία, η οποία μερικές φορές είναι και εικονική. Μια τυραννία μίας θεοποιημένης αγοράς, όπου βασιλεύουν η κερδοσκοπία, η διαφθορά, η εγωιστική φοροδιαφυγή», τονίζει ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Καλεί τους ιθύνοντες να ακούσουν «την κραυγή των φτωχών» και να σπεύσουν να λύσουν άμεσα τις αιτίες που οδηγούν στη φτώχεια.

«Η ανισότητα είναι η ρίζα του κοινωνικού κακού», επισημαίνει ο Πάπας Φραγκίσκος εξηγώντας πως το μήνυμα είναι τόσο απλό και ξεκάθαρο που δε χρειάζεται να περιπλέξουν περισσότερο τα πράγματα.

Εκφράζει, μάλιστα, την επιθυμία να υπάρξουν στο μέλλον νέοι πολιτικοί ικανοί να προχωρήσουν σε έναν αυθεντικό διάλογο που προσανατολίζεται στο να επουλωθούν οι βαθιές πληγές.

Ο Ποντίφηκας συμπληρώνει, τέλος, πως η πολιτική «που έχει τόσο διασυρθεί, είναι υψηλότατο λειτούργημα, μία από τις πιο πολύτιμες μορφές προσφοράς, γιατί αναζητά το κοινό καλό. Δε μπορούμε πλέον να έχουμε εμπιστοσύνη στις τυφλές δυνάμεις και το αόρατο χέρι των αγορών».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)