Μέση Ανατολή

25 Νοεμβρίου 2013 23:22

Η φριχτή καθημερινότητα των γυναικών στη Συρία

Ο πόλεμος στη Συρία «αποτελεί πρόσφορο πεδίο για τη διάπραξη βιαιοτήτων εναντίον των γυναικών, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας».

-


Θύματα βιασμού έχουν πέσει πολλές γυναίκες στη Συρία, ενόσω βρίσκονταν υπό κράτηση. Έχουν, επίσης χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινες ασπίδες ή έχουν απαχθεί για να πιεστούν και να εκφοβισθούν οι οικογένειές τους, όπως κατήγγειλε το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Οι κακοποιήσεις γυναικών (χρησιμοποιήθηκαν εσκεμμένα) για να κάμψουν τον αντίπαλο, τόσο από συμβολική όσο και από ψυχολογική άποψη», επισημαίνει το Δίκτυο στην έκθεσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας εναντίον των Γυναικών.

Το κείμενο αποκαλύπτει βιασμούς σε επτά επαρχίες, μεταξύ αυτών και η Δαμασκός, που έγιναν κυρίως «στη διάρκεια κυβερνητικών επιδρομών, σε σημεία ελέγχου και σε κέντρα κράτησης».

Ενδεικτικά αναφέρει την περίπτωση 19χρονης, η οποία βιάσθηκε δυο φορές κατά διάρκεια της κράτησής της, από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2013.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ο βιασμός χρησιμοποιείται συχνά και ως όπλο στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων και περιγράφει την οδυνηρή περιπέτεια 9χρονου κοριτσιού που βιάστηκε μπροστά στην οικογένειά του από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς.

Το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο αποκαλύπτει επίσης τη χρήση γυναικών ως ανθρώπινες ασπίδες, αλλά και την αύξηση των απαγωγών. Σημειώνει, τέλος, ότι οι γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα απαγωγής για να χρησιμεύσουν σε ανταλλαγές ή «για να πιέσουν τους άνδρες της οικογένειας να παραδοθούν».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)