Ευρώπη

05 Νοεμβρίου 2013 12:28

Βρήκαν 1.500 έργα τέχνης που είχαν κλέψει οι Ναζί

Αριστουργήματα των Πικάσο και Ματίς συγκαταλέγονται μεταξύ των έργων τέχνης που είχαν λεηλατηθεί από τους Ναζί και βρέθηκαν σε διαμέρισμα του Μονάχου.

-

Ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ η αξία των έργων τέχνης που εντόπισαν οι γερμανικές αρχές στο διαμέρισμα του 80χρονου Κορνέλιους Γκούρλιτ, γιου ενός πασίγνωστου συλλέκτη της ναζιστικής περιόδου.

Τα 1.500 έργα τέχνης που λεηλάτησαν οι Ναζί στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκαν ανάμεσα σε ακαθαρσίες και σάπια λαχανικά στην αποθήκη του διαμερίσματος στο Μόναχο. Μεταξύ αυτών είναι πίνακες του Πάμπλο Πικάσο, του Ανρί Ματίς και του Μαρκ Σαγκάλ. Η Μάικε Χόφμαν, ιστορικός της τέχνης στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, υπογράμμισε πως ο άγνωστος πίνακας του Σαγκάλ, ο οποίος αναπαριστά μια αλληγορική σκηνή, χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και είναι «ιδιαιτέρως αυξημένης ιστορικής αξίας».

Ο Ζίγκφριντ Κλέμπε, αξιωματούχος των τελωνείων του Μονάχου, ανέφερε πως η ανακάλυψη του «θησαυρού» έγινε τον Φεβρουάριο του 2012 και όχι το 2011, όπως ανέφερε ως τώρα ο γερμανικός Τύπος.

Μια εβραϊκή οργάνωση κατηγόρησε τη Γερμανία για ηθική συνέργεια στην απόκρυψη των κλεμμένων πινάκων μετά τις αρχικές πληροφορίες ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ανακοίνωση της ανακάλυψης. Η υπόθεση δημιουργεί ένα νομικό και ηθικό ναρκοπέδιο για τις αρχές. Το ναζιστικό καθεστώς λεηλάτησε συστηματικά εκατοντάδες χιλιάδες έργων τέχνης από μουσεία και ιδιώτες σε όλη την Ευρώπη. Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη άγνωστου αριθμού έργων και μουσεία σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε έρευνες για να πιστοποιήσουν την προέλευση των εκθεμάτων τους.

Ο Κλέμπε δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια για δημοσίευση στο διαδίκτυο καταλόγου των έργων που βρέθηκαν. Πρόσθεσε απλά οι αρχές καλούν όποιον πιστεύει πως μεταξύ των έργων τέχνης μπορεί να υπάρχουν πίνακες που ανήκαν δικαιωματικά στους προγόνους του, να εμφανισθεί και να το δηλώσει.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus, ένας πίνακας του Ματίς ανήκε στον παππού της δημοσιογράφου Αν Σινκλέρ, συντρόφου του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)